Передплата 2024 «Добра кухня»

Грав, немов стріляв із кулемета

Яких тільки змагальних форм не вигадають шахістам, аби вони не нудьгували під час пандемії! Щойно відбувся чемпіонат світу, названий Bullet Chess Chаmpionship. Така собі “кульова стрільба”, бо кожному учаснику на партію давали лише хвилину, додатково 5 секунд на кожен хід

Найкращим «кулеметником» став 16-річний іранець Аліреза Фі­рузджа, який нині грає під пра­пором ФІДЕ, бо посварився з рідною федерацією шахів. Талановитий хло­пець уже зараз сміливо грає з титу­лованими гросмейстерами. Показав клас іранець у цьому змаганні, пере­гравши у півфіналі фаворита, амери­канця Хікару Накамуру (10:8), а у фі­налі іншого шахіста зі США, Ендрю Танга (11:5).

Тим часом завершився турнір тала­новитих юних гравців, яких у дві коман­ди об’єднали «ікони» світових шахів, Юдіт Полгар (Угорщина) й Володимир Крамник (РФ). Вони також вибрали тре­нерів для своїх підопічних, якими у ко­манді Крамника стали львів’янка Анна Музичук, багаторазова чемпіонка сві­ту Хоу Іфань (Китай) і знаменитий Бо­рис Гельфанд (Ізраїль). У кожній команді було по 5 хлопців та дівчат, грали кожен з кожним. Перемогли представники ко­манди Крамника. Першим став чи не наймолодший нині у світі гросмейстер, народжений 2005 року індієць Прагна­нандаа, який набрав 15,5 очка і випе­редив на 1,5 очка молодшого на рік Но­дірбека Абдусаторова з Узбекистану. Найкращий результат серед дівчат по­казала китаянка Лей Тінджі — 10 очок.

Схожі новини