Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“Не можемо дозволити собі крематорій. У Брюховичах відкриють нове кладовище”

Для облаштування цвинтаря доведеться зрубати сотні дерев... У мерії обіцяють лісництву фінансову компенсацію

Депутат Львівської міської ради від фракції «Європейська Солідарність», юрист Юрій Ломага, заявив у ефірі одного із львівських телеканалів, що наразі Львів не може фінансово дозволити собі побудувати крематорій. Зате є ідея облаштувати нове кладовище у Брюховичах — площею 10 гектарів.

Новий цвинтар мав би постати у Брюховицькому лісництві, поруч із Голосківським цвинтарем. На сесії депутати ЛМР уже надали з міської скарбниці 18 мільйонів гривень. Ці кошти, пояснив «ВЗ» пан Ломага, підуть на компенсацію лісництву за зрубані для кладовища дерева (щоб зелені насадження з'явилися в іншому місці).

«Я не проти крематорію, — розповів «ВЗ» Юрій Ломага. — Однак це лише «картинка»… За попередніми підрахунками, крематорій обійдеться у сто мільйонів гривень, а міський бюджет не потягне таких витрат. Не можемо фінансово дозволити собі крематорій.

Місце для нового цвинтаря є. Ми його знайшли у Брюховичах. Лісництво готове поділитися землею з містом, бо є гостра потреба у нових цвинтарях".

Натомість директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Олександр Одинець каже, що біля Львова і немає місць для нових цвинтарів, оскільки кілька громад висловилися категорично проти їх облаштування. Чиновник повідомив, що цьогоріч у мерії виготовлять технічну документацію для нового цвинтаря у Брюховичах. Це буде розширення Голосківського цвинтаря — значно дешевший варіант, ніж придбання ділянки для нового кладовища.

Але є проблема — земля у Брюховичах належить лісовому фонду, а відтак, щоб використати її під місця для поховань, потрібне рішення уряду. Пан Одинець каже, у мерії уже працюють над документами для Кабміну. За оптимістичними прогнозами, кладовище у Брюховицькому лісі відкриють за півтора-два роки.

Схожі новини