Передплата 2024 «Добрий господар»

Вода у Крим, Донбас і ще дещо: Таран визначив чотири можливі цілі Кремля

  • 15.04.2021, 08:35
  • 497

Міністр оборони України Андрій Таран розповів європарламентарям про чотири ймовірні цілі Російської Федерації, що стоять за стягуванням військ до українського кордону та в окупованому Криму

Про це він заявив під час засідання підкомітету Європарламенту з питань безпеки та оборони.

За словами міністра, Україна має підстави припускати, що Росія стягує війська для досягнення якоїсь із чотирьох можливих цілей:

  1. демонстрація військової сили з метою збільшення тиску на Україну, сповільнення позитивних змін у державі, зокрема й процесу євроінтеграції;
  2. підготовка операції з боку Криму з метою розв’язання проблеми з водопостачанням;
  3. підготовка до масштабної провокації на Донбасі за сценарієм війни у Грузії, після чого Росія зможе звинуватити Україну у порушенні режиму «тиші» та розширити зону бойових дій;
  4. відповідь на заплановані військові навчання Defender Europe 2021, а одночасно й підготовка до російських навчань «Запад-2021».

«Беручи до уваги всі ці припущення, ми не можемо виключити, що російські окупаційні сили у Криму або поблизу наших кордонів можуть вдатися до значних провокацій протягом цього року», — наголосив Андрій Таран.

Крім того, глава Міноборони заявив, що Росія стягнула до українського кордону щонайменше 110 тисяч військових та перекидає підрозділи з інших регіонів.

«Експедиційне розгортання і загальна потужність російських військ, що наразі сконцентровані вздовж українського кордону, сягає 56 тактичних груп батальйонного рівня зі 110 тисячами військовослужбовців», — сказав він.

Читайте також: Головнокомандувач ЗСУ відзвітував про загострення конфлікту на Донбасі

Також міністр оборони наголосив, що необхідно брати до уваги сценарій нарощення військової присутності РФ у Білорусі. За його словами, тоді ситуація стане більш загрозливою не лише для України, але й для Європи.

«Ми також маємо враховувати розвиток (ситуації, — ред.) в Білорусі, що потенційно може призвести до постійної військової присутності РФ у цій країні. Якщо це трапиться, це буде зміною „правил гри“ не лише для України, але для всієї Східної Європи, особливо у поєднанні із російським військовим угрупованням у Калінінградській області», — наголосив міністр.

Схожі новини