Передплата 2024 ВЗ

Погана гігієна ротової порожнини може призвести до... деменції

  • 15.04.2021, 20:35
  • 910

Згідно з новим дослідженням, люди із захворюваннями ясен мають схильність до розвитку деменції

Вчені взяли зразки спинномозкової рідини, що оточує головний і спинний мозок, а також мазки на визначення бактерій з ясен добровольців, щоб виявити аналогії, повідомляє Daily Mail.

«З'ясувалося, що у людей з поганим станом порожнини рота також підвищений рівень бета-амілоїду, небезпечного білка, який з`являється в мозку людей, які страждають на хворобу Альцгеймера», — йдеться в статті.

«Захворювання ясен — це поширений стан, який має низку причин, і погана гігієна порожнини рота, стрес, вік і куріння — всі ці фактори підвищують ризик виникнення цих захворювань у людини. Якщо опиратися на дані Британської служби охорони здоров'я, кращий спосіб запобігти захворюванню ясен — правильний режим чистки два рази на день по дві хвилини, використання хорошої зубної пасти, зубної нитки і регулярне відвідування стоматолога».

«Бета-амілоїдні білки злипаються в головному мозку й утворюють бляшки навколо нервових клітин, пригнічуючи функцію мозку, що призводить до зниження когнітивних функцій. І хоча зв'язок між білком і деменцією вже точно доведений, досі незрозуміло, як саме бета-амілоїд викликає захворювання», — вказує газета.

Одна з провідних теорій полягає в тому, що прозапальні захворювання, такі як хвороби ясен, не дозволяють організму вимивати амілоїд із мозку.

Щоб дослідити цей зв'язок, американські вчені взяли мазки з ясен і зі спинномозкової рідини у 48 здорових добровольців у віці старше за 65 років. Люди цієї вікової групи схильні як до деменції, так і до проблем із яснами, оскільки цими захворюваннями страждають 70% літніх людей.

«Баланс бактерій всіх 48 осіб порівнювали з рівнями бета-амілоїду і тау-білка, який, як відомо, є у пацієнтів з деменцією. Вчені визначили рівень „хороших“ бактерій, таких як коринебактерії та актиноміцети, і порівняли його з наявністю „поганих“ бактерій, передусім превотел і порфіромонад», — повідомляється в статті.

«Дані показують, що у людей, на яснах яких знайшли більше „хороших“ бактерій, ніж „поганих“, рівень амілоїду в спинномозковій рідині був нижчим, що вказує на менший ризик розвитку деменції», — підкреслює газета.

Схожі новини