Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не лише смачний, а й корисний: чому варто додати у свій раціон фенхель

  • 15.04.2021, 20:15
  • 3 574

Лікувальні властивості цієї рослини оцінили ще у Давньому Римі, Китаї та Єгипті. Зокрема, про неї згадували у своїх працях Авіценна та Гіппократ

24 канал розповідає у матеріалі SmachnoNews, як правильно обирати фенхель та застосовувати його в кулінарії.

Фенхель — рослина багата на корисні вітаміни й мінерали. Має приємний аромат та солодкий пряний смак. Існує два види: звичайний та овочевий. Для приготування страв використовують овочевий.

  • користь

У рослині міститься багато вітамінів групи Е, С, В1, В6, В12, РР, а також жирні, ефірні олії, анетол, білки, вуглеводи, мінерали — магній, фосфор, кальцій, натрій, мідь, марганець, залізо.

У 100 грамах — 32 калорії.

Фенхель вживають для зміцнення імунітету, він має протизапальну дію, очищує кровоносні судини, поліпшує кровообіг, покращує стан нервової системи, сон, сприяє виведенню токсинів, зниженню ваги та омолодженню шкіри.

  • протипоказання до вживання

Рослина має спазмолітичну дію. Не можна вживати особам з алергічними реакціями на продукт, вагітним жінкам, хворим на епілепсію. Найкраще проконсультуватися з лікарем.

  • застосування у кулінарії

Купуючи фенхель у магазині, звертайте увагу на листя, які мають бути свіжими та зеленими, а стебла світлими, блискучими, без пошкоджень та темних подряпин. У холодильнику фенхель зберігається не більше 3-х днів. Стебла загорніть харчовою плівкою або вологою тканиною.

У кулінарії використовують стебла, зелень та насіння. Фенхель додають у салати сирим, запікають, тушкують, готують супи, додають у випічку, другі страви з м'ясом, рибою.