Не лише смачний, а й корисний: чому варто додати у свій раціон фенхель
- 15.04.2021, 20:15
- 3 574
Лікувальні властивості цієї рослини оцінили ще у Давньому Римі, Китаї та Єгипті. Зокрема, про неї згадували у своїх працях Авіценна та Гіппократ
24 канал розповідає у матеріалі SmachnoNews, як правильно обирати фенхель та застосовувати його в кулінарії.
Фенхель — рослина багата на корисні вітаміни й мінерали. Має приємний аромат та солодкий пряний смак. Існує два види: звичайний та овочевий. Для приготування страв використовують овочевий.
- користь
У рослині міститься багато вітамінів групи Е, С, В1, В6, В12, РР, а також жирні, ефірні олії, анетол, білки, вуглеводи, мінерали — магній, фосфор, кальцій, натрій, мідь, марганець, залізо.
У 100 грамах — 32 калорії.
Фенхель вживають для зміцнення імунітету, він має протизапальну дію, очищує кровоносні судини, поліпшує кровообіг, покращує стан нервової системи, сон, сприяє виведенню токсинів, зниженню ваги та омолодженню шкіри.
- протипоказання до вживання
Рослина має спазмолітичну дію. Не можна вживати особам з алергічними реакціями на продукт, вагітним жінкам, хворим на епілепсію. Найкраще проконсультуватися з лікарем.
- застосування у кулінарії
Купуючи фенхель у магазині, звертайте увагу на листя, які мають бути свіжими та зеленими, а стебла світлими, блискучими, без пошкоджень та темних подряпин. У холодильнику фенхель зберігається не більше 3-х днів. Стебла загорніть харчовою плівкою або вологою тканиною.
У кулінарії використовують стебла, зелень та насіння. Фенхель додають у салати сирим, запікають, тушкують, готують супи, додають у випічку, другі страви з м'ясом, рибою.