Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кремль готує три варіанти дій проти України, - розвідка

  • 14.04.2021, 19:05
  • 924

Рівень загрози застосування військової сили з боку Російської Федерації зріс, оскільки РФ має на меті зберегти Україну в сфері свого геополітичного впливу й отримати інші переваги

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна», яка цитує начальника головного управління розвідки Міністерства оборони України полковника Кирила Буданова із засідання парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки в середу.

«Загалом аналіз середовища безпеки навколо України свідчить про наростання рівня загрози застосування військової сили з боку РФ. Мета — зберегти Україну в сфері свого геополітичного впливу, змусити її відмовитися від євроатлантичних прагнень і вирішити питання окупованих територій на умовах Москви», — зауважує Буданов.

За оцінками ГУР Міноборони України, Росія може реалізувати три варіанти дій проти України:

  1. демонстрація сили біля держкордону України і в окупованому Криму шляхом проведення заходів військового характеру.
  2. військова операція збройних сил РФ з метою вирішення проблеми водопостачання Криму із захопленням частини території південних областей України.
  3. провокування підрозділів об'єднаних сил України до реалізації військових дій на тимчасово окупованій території Донбасу з подальшим звинуваченням України в порушенні наявних домовленостей.

Читайте також: «Не бійтеся, війни не буде»: Резніков оцінив можливість нападу Росії

Буданов розповів, що станом на початок березня поточного року поблизу державного кордону України було розгорнуто збройні сили Російської Федерації в складі двох армій військово-повітряних сил і протиповітряної оборони (ППО), а також Чорноморського флоту, а в готовності до застосування перебували 28 батальйонних тактичних груп (БТГР) на Орловсько-Воронезькому, Донському і Кримському операційних напрямках.

Загальна чисельність розгорнутої групи становила 89 тисяч осіб.

Буданов зазначив, що орієнтовно, завершення розгортання повного складу сил і засобів РФ поблизу держкордону України і на тимчасово окупованій території А Р Крим очікується на 20 квітня. Кількість особового складу до цієї дати має зрости до 110 тисячі осіб.

Схожі новини