Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Ізраїлі створили сайт з біографією всіх полеглих за країну бійців: там можна запалити свічку пам'яті

  • 14.04.2021, 18:55
  • 503

Державний сайт містить інформацію про всіх воїнів, загиблих за роки існування Ізраїля

У середу, 14 квітня, Ізраїль відзначає День пам'яті полеглих у війнах і терактах (Йом ха-зікарон). На згадку про них об 11:00 лунала двохвилинна сирена. Відомо, що свої життя за Ізраїль віддали 23.928 чоловік. Існує традиція вести підрахунок загиблих солдатів і співробітників спецслужб від 1860 року, коли почалося сучасне заселення євреями Ерец-Ісраель.

І не просто підрахунок — в Ізраїлі є державний сайт, на якому публікується інформація про кожного загиблого: фото, повна біографія від народження до загибелі і місце поховання. Ця інформація перебуває у відкритому доступі, тому в Ізраїлі немає невідомих солдатів.

Сайт izkor.gov.il підпорядковується міністерству оборони. Вся опублікована тут інформація ретельно зібрана і перевірена. Для опису ранніх років життя загиблого бійця використовується опитування батьків, братів і сестер. Військова біографія і обставини загибелі базуються на офіційних джерелах армії.

У День пам'яті полеглих родичі і друзі загиблих приходять на кладовища, щоб вшанувати пам'ять солдатів. У 2020 році в цей день були введені суворі обмеження в зв'язку з епідемією коронавірусу, але в 2021 році сім'ям загиблих дозволено відвідати військові кладовища. Вхід на них офіційно дозволений лише найближчим родичам, проте розпорядники на місцях виявлять гнучкість і, ймовірно, дозволять вхід на кладовища й іншим рідним і близьким.

Читайте також: Ізраїль: завдяки операції незрячому повернули зір

До редакцій газет нерідко звертаються репатріанти, які хотіли б відвідати могилу загиблого солдата — свого друга або родича, але не знають, як її знайти. Повідомляємо: цю інформацію легко отримати на сайті izkor.gov.il.

До біографії кожного загиблого прикладена точна адреса поховання — назва кладовища, номер ділянки, ряд і номер могили. Більш того, є докладна карта ділянки, де похований солдат. Історію кожного солдата можна знайти на сайті не тільки на прізвище або ім'я, але і за армійським прізвиськом, і навіть за домашнім іменем.

Наприклад, відомо, що загиблого звали Володимир. У віконці вводимо ім'я й отримуємо список не тільки всіх полеглих з таким ім'ям, але і їх родичів-тезок. Поруч з кожним ім'ям і прізвищем солдата є фотографія, яка дозволяє знайти конкретну людину. Над ім'ям вказана армійська посада, під ім'ям — імена батьків і коротка біографія.

Нижче — дві закладки: біографія та запалення віртуальної свічки пам'яті.

Натиснувши на біографію, отримуємо повну біографію полеглого воїна, залишені в його пам'ять посвячення, місце поховання з докладним описом ділянки. Якщо воїн був похований не в Ізраїлі, це теж вказується, а нижче розміщена фотографія меморіалу в Ізраїлі, на плитах якого увічнено його ім'я.

Якщо ви хочете вшанувати пам'ять солдата, але не можете особисто приїхати на його могилу, на сайті можна запалити віртуальну свічку пам'яті.

Схожі новини