Передплата 2024 «Добра кухня»

Одна з країн ЄС повністю відмовилась від вакцини AstraZeneca

  • 14.04.2021, 16:55
  • 783

Управління охорони здоров’я Данії підтвердило, що препарат від COVID-19 виробництва AstraZeneca виключили з національної програми з вакцинації через рідкісні побічні явища

У заяві відомства йдеться, що це рішення пов’язане з можливим зв’язком між утворенням тромбів, крововиливами та зниженим рівнем тромбоцитів і вакциною AstraZeneca.

«Наша всебічна оцінка полягає в тому, що існує реальний ризик серйозних побічних ефектів, пов’язаних із застосуванням COVID-вакцини від AstraZeneca. Тому ми вирішили виключити вакцину з нашого плану вакцинації», — заявив генеральний директор управління Сорен Брострем.

Використання препарату AstraZeneca в Данії було призупинено 11 березня після повідомлень про поодинокі випадки тромбозу у вакцинованих. Вакцинація продовжилася препаратами Pfizer/BioNTech і Moderna.

Після заяви Данії в уряді Франції заступилися за вакцину AstraZeneca. Париж вважає, що препарат від AstraZeneca залишається «важливим засобом» в боротьбі з коронавірусом.

Читайте також: Безпечність вакцини AstraZeneca: результати досліджень

AstraZeneca/Oxford — векторна вакцина, розроблена Оксфордським університетом та компанією AstraZeneca. Вакцина потребує двократного введення з інтервалом від чотирьох до 12 тижнів.

Після розгортання кампанії з вакцинації в Європі серед вакцинованих препаратом AstraZeneca зареєстрували випадки утворення тромбів, зокрема у венозних синусах головного мозку.

У Великій Британії зафіксували 79 випадків утворення тромбів після вакцинації AstraZeneca і 19 летальних випадків. Всього було зроблено понад 20 млн. щеплень.

Європейське агентство лікарських засобів встановило, що більшість випадків утворення тромбів зафіксовано у людей, молодших за 60 років, і у жінок протягом двох тижнів після вакцинації. Але регулятор вважає, що вік і стать не є визначальними факторами при виникненні цього рідкісного побічного явища.

Схожі новини