Передплата 2024 ВЗ

Борис Мірус був заньківчанином 75 років!

Народний артист України, який ще за життя став легендою, відійшов у засвіти

Ще недавно народного артиста України Бориса Міруса можна було побачити на сцені Драматичного театру імені Марії Заньковецької у виставах «Сватання на Гончарівці», «Різдвяна ніч», «Украдене щастя», «Назар Стодоля»… Сцена для артиста була сенсом життя, повітрям, без якого не міг прожити жодного дня. Він був заньківчанином 75 років.

За цей тривалий час зіграв на заньківчанській сцені понад 200 ролей. Ніколи не скаржився на долю і не скиглив, був прикла­дом для молодшого покоління — бадьорий та в доброму настрої. Борис Мірус готувався до кож­ного виходу, до кожної ролі так, ніби гратиме її вперше…

Актор ще за життя став ле­гендою. Про його творчий шлях вийшло три книжки — спогадів його та про нього. У книжці «Мої 70 заньківчанських літ…» Борис Мірус згадував: «Коли я увійшов до Театру імені Марії Занько­вецької у пошуках репетитора для виступу — що мене підко­рило, то це запах гриму! Це був так званий ляйхнерівський грим — найкращий у світі за якістю. Він залишився у театрі після від­ходу німців. Весь театр пропах ним, це був справді незабутній аромат. У цей, без сумніву, най­важливіший для мене вечір, коли вперше потрапив за лаштунки незнайомого театру, заньківча­ни грали українську класику. Ко­ридорами ходили загримовані актори в українських строях, а за ними стелився шлейф отого дивовижного запаху гриму. Мені перехопило подих від захвату, я був вражений у самісіньке сер­це! Як з’ясувалось невдовзі — на все життя…».

Борис Мірус народився 1928 року у селі Синякова Чортків­ського району Тернопільської області. У 1948 році закінчив ак­торську студію при Театрі імені Марії Заньковецької, був прийнятий до акторського складу трупи. Та вже за рік його зааре­штували й на десять років запро­торили до Воркути… Останній творчий вечір, присвячений 90-річчю Бориса Міруса, ювіляр завершив «сповідальним» сло­вом: «Колись, у таборі, я мріяв не жити, а сьогодні мрію про протилежне — хочу, аби я жив».

Читайте більше: «У театрі говорили: «Мірус завжди викрутиться»

Нагадаємо, інформація про смерть Борис Міруса з'явилась вчора.