МОН оновило харчування в школах: що зміниться
- 13.04.2021, 16:15
- 629
Міністерство освіти повідомило про успішне завершення першого етапу реформи шкільного харчування
Про це йдеться на сайті відомства.
Відповідно до нових норм, з 1 вересня шкільне харчування в країні стане більш збалансованим та корисним для дітей.
У документі міститься інформація про розподіл білків, жирів та вуглеводів, які мають містити страви, пропоновані школярам упродовж дня.
В МОН обіцяють знизити кількість цукру в раціоні дітей. Вміст цукрів обмежується на рівні не більш ніж 10 грамів на 100 грамів/мілілітрів харчового продукту.
З-поміж інших змін до норм, які запрацюють з 1 вересня 2021 року, такі:
- кількість цукру зменшиться у 2−2,5 рази — до 7,5 г на один прийом їжі;
- кількість фруктів збільшиться до 100 г на один прийом їжі;
- кількість хліба на 1 прийом їжі зменшиться з 60−80 г до 30−50 г;
- кількість м’яса збільшиться так, щоби протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
- кількість молочних продуктів збільшиться при формуванні меню: новими нормами передбачено одну порцію молока чи молочних продуктів щодня, а саме: 200 мл молока або 125 мл йогурту чи кефіру, або 125 г сиру кисломолочного, або 75 г сиру м’якого, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани на вибір.
Важливим елементом забезпечення усіх школярів здоровою та безпечною їжею є врахування особливих дієтичних потреб здобувачів освіти. Так, залежно від цих потреб дітей мають обов’язково інформувати про ті харчові елементи у складі страв, що можуть викликати погіршення стану здоров’я або алергічну реакцію.
Також, наприклад, здобувачам освіти з харчовою алергією на молоко та молочні продукти (відповідно до медичної довідки, виданої лікарем загальної практики — сімейним лікарем чи лікарем-педіатром, в якій зазначено особливі дієтичні потреби дитини із встановленим діагнозом) для харчування пропонуються рослинні напої. А школярам із підтвердженим діагнозом целіакія (непереносимість глютену) повинні пропонуватися продукти та страви, що не містять глютену та його слідів — їхній перелік є в документі.
«У закладах загальної середньої освіти для учнів усіх класів незалежно від навчальної зміни повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм. За заявою одного з батьків або інших законних представників здобувачам загальної середньої освіти можуть надаватися гарячі обіди», — йдеться у повідомленні Міносвіти.
Читайте також: Що приготувати на сніданок: 5 простих і корисних ідей