Передплата 2024 «Добрий господар»

Чому люди малювали у темряві? Археологи розкрили таємницю наскельного живопису

  • 11.04.2021, 16:55
  • 798

Ізраїльські вчені дійшли висновку, що тварини, намальовані в повній темряві у печерах за часів палеоліту, могли бути зроблені зовсім не для того, щоб їх могли побачити інші

Як пише Нaaretz, Яфіт Кедар і Ран Баркаї з Тель-Авівського університету дійшли висновку, що автори робили їх, аби «підтримувати відносини з космосом».

Як не дивно, частина найбільш майстерних малюнків були зроблені в чорних, як смола, глибинах печер, а деякі — в місцях, до яких майже неможливо дістатися.

Фото: Нaaretz
Фото: Нaaretz

Дослідники зазначають, що малюнки були зроблені в стані ейфорії. Аби бачити в темряві, творці запалювали смолоскипи, які скорочували кисень в глибоких куточках печери, переводячи їх в змінений стан свідомості через гіпоксію.

Змоделювавши печери з вузьким входом, команда продемонструвала, що коли вогонь використовується глибоко всередині печери, концентрація кисню швидко падає. Люди всередині відчувають нестачу кисню, і це викликає альтернативний стан свідомості.

Фото: Нaaretz
Фото: Нaaretz

Кедар і Баркаї пишуть, що симптоми гіпоксії можуть варіюватися від галюцинацій до астральних переживань. Таким чином можна частково пояснити, чому доісторичні люди малювали картини там, де їх ніхто не міг побачити природним чином.

Схожі новини