Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Тернопільщині випадково знайшли доісторичний саркофаг

  • 11.04.2021, 10:35
  • 2 103

У Тернопільській області під час весняно-польових робіт випадково виявили древній саркофаг, вік якого може сягати 5 тис. років

Про це повідомляє Укрінформ.

За словами директора Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам'яток культурної спадщини Марини Ягодинської, сільський голова Ридодубів Чортківського району повідомив, що під час весняно-польових робіт за селом у полі трактор зачепив і проламав кам’яну брилу, під яким був отвір.

«У ньому побачили людський череп. Коли археологи прибули на місце знахідки, то виявили у землі частину кам’яної домовини-саркофагу із місцевого „червоного“ каменю. Кришка, теж кам’яна, була частково проломлена під час оброблення землі технікою. Попередньо — це типове поховання часів або так званої комарівської культури, могильник „білопотоцького типу“, або культури кулястих амфор. Тобто йдеться орієнтовно про IV тисячоліття до нашої ери», — розповіла Ягодинська.

Читайте також: Послання з минулого: болгарські археологи вразили знахідкою

Вона додала, що на місці знахідки працюватиме група археологів, які остаточно визначать вік саркофагу та дослідять людські рештки, що там зберігаються.

Нагадаємо, у листопаді 2020 року археологи виявили на острові Хортиця 2500-річне скіфське поховання.

Схожі новини