Передплата 2024 ВЗ

Попмузика стала значно гіршою, - вчені

  • 09.04.2021, 19:30
  • 677

Іспанські вчені зробили висновок, що популярна музика деградує. За крайні півстоліття вона стала простішою, похмурішою та голоснішою

Аналіз іспанських дослідників базувався даних Million Song Dataset. Там можна знайти інформацію щодо характеристик приблизно мільйона пісень 45 тис. виконавців — назву, тривалість, темп, ритм і багато іншого. Вчених особливо зацікавили три з них: тембр, тональність і гучність музики.

Виявилося, що після свого піку в 1960-х роках темброве різноманіття неухильно знижується. Це пов’язують зі зменшенням кількості інструментів, які використовують творці музики, та методів запису.

Схожа проблема переслідує і тональність: ноти й акорди, які були популярні раніше, використовують і зараз. Сучасні музиканти навіть не намагаються обігравати їх по-новому, застосовуючи ті самі переходи та з'єднання, що і в минулому.

Унаслідок цього змінюється і гучність музики. Цей термін не потрібно плутати з рівнем гучності, який може регулювати слухач. Якщо спрощувати, то чим вищою є гучність записаного треку, тим менше в ньому виділених моментів, оскільки все зливається в «єдиний шум».

Експерти вже давно критикують «війни гучності», адже саме вони стали одним з головних елементів залучення уваги слухачів. Вчені підрахували, що кожні 8 років цей показник підвищується на один децибел.

Все це і стало базою для доказу улюбленої фрази людини за 30 років — «раніше було краще». Попмузика раніше була різноманітнішою, а тому й якіснішою.

Ще одне дослідження довело, що тексти сучасних пісень стали більш сумними й егоцентричним.

Читайте також: У роковини смерті Кобейна штучний інтелект написав нову пісню Nirvana

Схожі новини