Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Гучна лайка корисна для здоров'я та стосунків - дослідження

  • 09.04.2021, 19:45
  • 925

Сварка часом може згуртувати колег і посилити почуття солідарності, запевняють вчені Нової Зеландії

Фото умовне
Фото умовне

Лаятися і матюкатися не можна — так вчили нас наші батьки. Це непристойно, грубо і до того ж нібито свідчить про неосвіченість. А у того, хто матюкається, як відомо, немає переконливих аргументів. Однак більшість людей навіть не знають, що часом лайки по-справжньому корисні.

Той, хто використовує багато «міцних» фраз, володіє багатим словниковим запасом. Такий результат психологічного дослідження вчених з Маріст-Коледжу в місті Покіпсі, штат Нью-Йорк. Люди, які знають більше матюків, не тільки більш спритні, а й більш кмітливі. Вони мають більш високу мовну компетентність.

Гучна лайка під час занять спортом підвищує працездатність. Такий висновок зробили в університеті Лонг-Айленда в Брукліні у співпраці з університетом в Ньюкаслі. Згідно зі свідченнями ергометра, працездатність людей, які лаються під час заняття спортом, в середньому на 4,6% перевищувала працездатність людей, які займалися спортом спокійно; вимір м'язової сили кистей рук показав різницю в 8,2%.

Ті, хто лаються і матюкаються, як правило, є більш чесними людьми, ніж ті, хто не використовує лайливі слова. Такий висновок зробили вчені з Голландії, Каліфорнії, Гонконгу та Англії.

Під час простого експерименту Річард Стівенс, викладач психології і дослідник мату з університету в Ньюкаслі з’ясувалося, що лайки допомагають і від болю. Учасники експерименту повинні були якомога довше тримати руку в крижаній воді і лаятися. На другому етапі випробовування учасники могли використовувати лише звичайну лексику. Результат виявився однозначним: тому, хто лаявся, вода здавалася менш холодною. Пізніше вчені встановили, що звичайна лайка «Твою мать!» може підвищити больовий поріг на 32%.

За словами англійської дослідниці Емми Бірн, дослідження свідчать, що" якщо людей помістити в стресову ситуацію і заборонити їм лаятися, ефективність їх роботи впаде, а відчуття стресу значно збільшиться «. Це довели дослідження, зроблені в операційних залах і кабінах пілотів: пілоти і хірурги, яким було дозволено лаятися під час роботи, краще відновлювалися після стресових ситуацій, ніж ті, кому було заборонено використовувати лайливі слова.

Читайте також: Ми те, що ми їмо: продукти, які впливають на настрій

Схожі новини