Передплата 2024 «Добра кухня»

«ЄС» вимагає від Баканова звіту: депутати хочуть знати, що робив спецназ СБУ на виборах у 87-му окрузі

  • 07.04.2021, 20:20
  • 628

Народні депутати з фракції «Європейська Солідарність» звернулися до Голови СБУ Івана Баканова з вимогою пояснити, на яких підставах співробітники Служби безпеки України залучалися до виборчого процесу у 87-му окрузі в Івано-Франківській області

У «Європейській Солідарності» нагадують, що використання СБУ в партійних, групових чи особистих інтересах заборонене законом.

«СБУ не є суб’єктом виборчого процесу і не має повноважень впливати на діяльність виборчих комісій, кандидатів у депутати, інших суб’єктів виборчого процесу. Участь правоохоронних органів у забезпеченні правопорядку, захисті виборчих прав громадян чітко регламентована чинним виборчим законодавством, зокрема Виборчим кодексом України, а також спеціальними законами, зокрема, «Про Національну поліцію», — йдеться у зверненні.

Депутати зазначають, що 28 березня 2021 року під час проміжних виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі № 87 (Івано-Франківська обл.) мала місце низка порушень виборчого законодавства з боку співробітників СБУ.

«01.04.2021 року приміщення ОВК № 87 у м. Надвірній оточили спецпризначенці СБУ, згодом близько 6.00 ранку вони зайшли у приміщення ОВК та вивели з приміщення людей, які там перебували. За повідомленнями представників руху „ОПОРА“, в приміщенні ОВК перебували мішки з виборчою документацією, яку здали члени ДВК і залишали на ніч. Проте після появи в приміщенні співробітників СБУ положення мішків, за словами членів ОВК, змінилося. Це дозволяє припустити, що змінився і їх вміст, тобто могло трапитися протиправне втручання у виборчу документацію з метою вплинути на підсумки голосування у спосіб, заборонений законом», — пояснюють депутати.

«Залучення підрозділу СБУ до забезпечення правопорядку на ОВО № 87 (під прикриттям нібито необхідності реагування на начебто факти мінування, захоплення заручників тощо) мало, на наш погляд, ознаки прямого втручання у виборчий процес на стадії встановлення його результатів», — наголошують у «Євросолідарності».

Депутати також звертають увагу на те, що рішення взяти співробітниками СБУ під охорону об’єкти ОВО № 87 є незаконними. «СБУ, її органи і співробітники мають право брати під охорону певні приміщення лише у разі проведення заходів щодо боротьби з тероризмом і фінансуванням терористичної діяльності. Закон повністю виключає довільні дії співробітників СБУ зі взяття під охорону тих чи інших об’єктів у ході виборчого процесу», — пояснюють депутати.

Ці факти викликали негативну реакцію як усередині країни, так і серед зарубіжних партнерів України, наголошують в «ЄС».

У «Європейській Солідарності» вважають, що підрозділи СБУ були використані в партійних інтересах на користь кандидата в народні депутати України від правлячої партії «Слуга Народу».

Голова СБУ має надати офіційну інформацію щодо підстав перебування підрозділу СБУ на території приміщенні ОВК № 87, строків такого перебування, а також правових підстав взяття ними під охорону будівлі, де розміщена ОВК, а в разі виявлення фактів порушень вимог чинного законодавства — вжити заходів реагування, передбачених законодавством, — йдеться у зверненні «Європейської Солідарності».

Схожі новини