Передплата 2024 «Добра кухня»

За рік українські посадовці задекларували майже 50 тисяч біткоїнів

  • 07.04.2021, 14:55
  • 563

Порівняно з 2016 роком кількість чиновників, які вказали в деклараціях біткоїн, зросла в 26 разів

Українські чиновники і депутати задекларували 46 351 біткоїн в своїх деклараціях за минулий рік. Станом на 5 квітня це близько 75 млрд. грн, йдеться в даних Опендатабот.

Про наявність біткоїнів в своїх деклараціях повідомили 652 чиновники. Всього декларації здали 791 872 чиновники.

Найактивніше криптовалюту декларували представники міських рад, Міноборони та Національної поліції. Так, найбільше криптовалют задекларував депутат Дніпровської міської ради В’ячеслав Мішалов — 18 000 біткоїнів (понад 1 млрд. доларів в еквіваленті).

На другому місці опинився перший секретар Посольства України в Соціалістичній республіці В'єтнам Петро Ленський, який разом з дружиною Світланою Ленською задекларував 6528 біткоїнів.

На третьому і четвертому — депутат Одеської облради і депутат Верховної Ради Олександр та Анатолій Урбанські. Вони задекларували 5328 і 4256 біткоїнів відповідно і перебувають у топі рейтингу вже третій рік.

Зазначається, що з 2016 року кількість чиновників, які задекларували криптовалюту, зросла в 26 разів. Якщо тоді криптовалюту в деклараціях вказали лише 25 чиновників, за підсумками минулого року їх кількість зросла до 652.

В Опендатабот наголосили, що криптовалюти в Україні не мають ніякого правового статусу і досліджувати їх походження неможливо.

«У теорії ви можете задекларувати будь-яку суму в біткоїнах, не наводячи ніяких доказів їх фактичного існування. Це збільшує ризик фінансових зловживань. Скажімо, заявлені біткоїни можуть бути в майбутньому використані для пояснення незаконних доходів», — розповіли в Опендатабот.

Водночас міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Telegram зазначив, що посадовці або «нафантазували собі біткоїни, щоб потім виправдати свій кеш і відбілити гроші, або прогресивних і далекоглядних інвесторів у нас більше, ніж ми думали».

Раніше повідомлялося, що депутати Верховної Ради України задекларували мільярди гривень в криптовалюті. Найбільше різних криптовалют задекларував ще один представник «Слуги народу» Василь Мокан, — крім біткоінів і Ethereum у нього є Litecoin, а також маркери XRP і NXT.

Схожі новини