Передплата 2024 «Добрий господар»

Язик може сигналізувати про приховані хвороби: головні ознаки

  • 07.04.2021, 20:15
  • 1 498

Якщо у вас є наліт із яскраво вираженим кольором, то варто звернути увагу на своє здоров'я, адже язик є індикатором патологічних станів організму

Про це повідомляють НовиниЮ.

Здоровий колір язика — рожевий з легким білуватим відтінком.

Язик із жовтими плямами може бути ознакою діабету 2 типу та пошкодження жовчного міхура, печінки або підшлункової залози. Проте тоді жовтяниця також з'являється на шкірі і білках очей.

Часто наліт на язиці буває чорним або сірим. Він виникає на мертвих епітеліальних клітинах через куріння, бактерії, а також природні та штучні фарбники, що містяться у їжі та напоях. Зазвичай, це нешкідливо і з часом мине.

Читайте також: COVID-язик і не тільки: вчені розповіли про нові симптоми коронавірусу

Однак іноді язик темнішає через підвищену кислотність, гострий тонзиліт, грибкові захворювання, сильну інтоксикацію організму або проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

Задля профілактики рекомендується стежити за своїм харчуванням, насамперед обмежити вживання гострої їжі, занадто гарячих страв і алкоголю. Крім того, необхідно дотримуватися гігієни порожнини рота.

Додамо, що зазначені симптоми можуть вказувати і на інші хвороби. Не ігноруйте цей невеликий, але дуже важливий орган, і у разі виникнення дискомфорту вчасно зверніться до лікаря.

Схожі новини