Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Садовий анонсував новий тендер на автобуси. Зінкевич назвав це популізмом

  • 06.04.2021, 17:15
  • 843

Львів не купуватиме 100 автобусів у білоруської компанії "МАЗ" і просить Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) провести повторний тендер. Проте досі не відомо, чи може місто взагалі відмовитися від попереднього тендеру, зважаючи на наявний контракт

Про це йдеться у заяві міського голови Львова Андрія Садового та коментарі депутата ЛМР Ігоря Зінкевича.

«Підходить до завершення тендер на 100 автобусів, і в ньому перемагає білоруська компанія. За оцінками експертів, вони пропонують кращу ціну. Ми не акцептуватимемо цей тендер», — сказав Садовий у відеозверненні, розміщеному на його сторінці у Facebook.

Мер сказав, що влада Львова звернеться до ЄІБ із проханням провести тендер повторно.

«Чому? Революція і будівництво демократичного суспільства — це справа білоруського народу. Але фінансувати „режим“ ми не маємо права. Втім у нас є українські виробники, які потребують підтримки», — наголосив мер Львова.

Водночас наразі достеменно не відомо, чи може місто відмовитися від попереднього тендеру, не порушивши умови кредитного договору.

На цьому акцентував голова комісії транспорту, зв'язку та міської комісії Львівської міської ради Ігор Зінкевич у відповідь на заяву Андрія Садового про те, що місто не купуватиме білоруських автобусів, а оголосить новий тендер.

«Про відмову від білоруських автобусів говорили вже неодноразово. Це питання порушували на сесії міської ради, робили запити щодо того, чи можемо ми відмовитись від попереднього тендеру й провести новий.

Ми, як депутати, не маємо доступу до тендерної документації чи договору з Європейським інвестиційним банком, — каже Ігор Зінкевич. — Не можна просто заявити, що ми відмовляємось від тендеру. Треба знайти причину відмови.

Зазвичай, в договорах чітко прописані причини, через які можна їх розірвати. Кредит ЄІБ розкішний, там дуже вигідні відсотки і не можна його втратити. Але в мене таке враження, що цей кредит контролює не ЄІБ, а Андрій Іванович. До речі, хтось бачив лист від банку про те, що переможцем тендеру є саме МАЗ? Я особисто не бачив".

Читайте також: «Електрон» прокоментував можливість закупівлі Львовом автобусів у Білорусі

За словами Ігоря Зінкевича, аби відмовитися від тендеру, переможцем якого начебто став білоруський МАЗ, треба було звернутися до банку за поясненням їхньої офіційної позиції щодо співпраці з білоруською владою. І лише після відповіді ЄІБ заявляти про новий тендер.

«Автобуси нам потрібні, адже треба забезпечувати транспортом не лише місто, а цілу громаду, — каже Ігор Зінкевич. — Якщо ж оголошувати новий тендер, то умови можна виписати таким чином, аби переможцем став український виробник.

У попередньому тендері умови були виписані чітко під МАЗ. Так, «Електрон» пропонував вищу ціну, але його автобуси вищого класу. Є ще волинський «Богдан».

Нагадаємо, тендер на закупівлю 100 автобусів було оголошено минулого року в межах проєкту «Міський громадський транспорт України» коштом ЄІБ.

Схожі новини