Передплата 2024 ВЗ

Як на Львівщині з киснем? Кажуть, усе добре

У деяких регіонах України медичного кисню для хворих на ковід бракує

Знайомий нардеп-львів'янин «не на диктофон» розповів, що до нього зателефонував колега з одного із обласних центрів Центральної України і попросив допомогти «дістати» у Львові медичний кисень. Сказав, що там з киснем у лікарнях великі перебої, його не вистачає…

Справді, в Інтернеті багато інформа­ції, що в окремих регіонах України ще від осені минулого року почалися сер­йозні перебої з киснем. Бракувало кис­ню в лікарнях Одеси, Вінниці. Доходило до того, що пацієнти по черзі дихали жи­вильним газом, а здоровіші поступали­ся слабшим…

Про проблему з медичним киснем у своєму ФБ написав Вінницький місь­кий голова Сергій Моргунов: «Про­блема, яка потребує негайного втручан­ня і рішень уряду — це збої з поставками медичного кисню. В Україні є обмежена кількість постачальників медичного кис­ню, які зі зростанням споживання вже не справляються з поставками. Для Вінни­ці кисень постачає Львівський хімічний завод. На сьогодні ми уже фіксуємо тен­денцію щодо затримок підвезення ним кисню у наші лікарні. І керівники закла­дів змушені в екстреному режимі шука­ти кисень в балонах, якого у виробників також недостатньо. Ліцензії на медич­ний кисень видає держава. Тому уряд має втрутитись у цю ситуацію і надати можливість іншим постачальникам, які в змозі виробляти медичний кисень чи здійснювати торгівлю медичним киснем в балонах, отримати відповідні ліцензії».

А як з киснем на Львівщині? Журна­лістка «ВЗ» зателефонувала до кількох лікарень Львова і області, де лікують хворих на коронавірус, і запитала, як там із киснем. Виглядає так, що наразі все ОК. Хоча навчені життєвим досвідом головні лікарі готові до всього…

Головний лікар Кам’янка-Бузької центральної районної лікарні Роман Кучерепа розповів, що кисень наразі є, його вистачає.

Головлікар Стрийської ЦРЛ Осип Бегей каже, що зараз перебоїв не мають, в лікарні є кріоциліндри з рідким киснем, кожен по 9 тонн. Їх постачає фірма з Чер­нівців. Головний лікар Львівської клі­нічної лікарні швидкої допомоги Олег Самчук запевнив, що в медичному за­кладі тримають руку на пульсі у ситуації із киснем: «Наразі у нас проблем із кис­нем немає. Нам довозить його компанія „Львівкисень“. Дякувати Богу, перебоїв нема. Возять його порціями, але возять. Зараз у нас 600 стаціонарних кисневих точок». Заступник голови Львівської об­лдержадміністрації Іван Собко сказав, що в області з медичним киснем все в поряд­ку, мовляв, не сійте паніку.

Головний лікар Центру легеневого здоров’я Любомир Рак розповів «ВЗ»: «Ситуація із киснем напружена весь час, але для хворих вистачає. Купуємо його на Львівському хімічному заводі. У нас є 270 точок із централізованою подачею кисню і 100 кисневих концентраторів (апарати, які синтезують кисень із довколишнього повітря. Авт.)».

— Пане Любомире, чи варто люди­ні, яка вилікувалася від ковіду, але по­требує реабілітації вдома, купувати собі додому кисневий концентратор?

— Якщо є показання. Це не панацея. Якщо є потреба у додатковому кисні, то треба, якщо немає — то непотрібно. Не варто купувати собі додому концентра­тор «на запас». Бо не вистачить тим хво­рим, яким він справді потрібен у стаціона­рі. Концентратор — достатньо дефіцитна річ. Шукаємо їх усюди, маємо різних по­стачальників. Коштують вони від 25 тисяч гривень.

Схожі новини