Передплата 2024 «Добра кухня»

Рада посилила відповідальність за порушення пожежної безпеки

  • 31.03.2021, 17:45
  • 547

Верховна Рада під час засідання 30 березня ухвалила зміни до КпАП та Кримінального кодексу щодо посилення рівня відповідальності за порушення вимог техногенної та пожежної безпеки та встановлення відповідальності за перешкоджання у проведенні перевірок з питань техногенної та пожежної безпек

Фото умовне
Фото умовне

Відповідні законопроєкти передали на підпис президенту України.

Як пише ligazakon, законом запроваджується адміністративна відповідальність за створення перешкод діяльності уповноважених посадових осіб ДСНС, зокрема, пов’язаної з перевірками, у вигляді штрафу від ста до двохсот НМДГ (1700 — 3400 грн).

За вчинене повторно протягом року — штраф від двохсот до трьохсот НМДГ (3400 — 5100 грн).

Законом надано можливість суддям районних, районних у містах, міських чи міськрайонних судів розглядати справи про адміністративні правопорушення та надано право поліцейським та посадовим особам ДСНС складати протоколи про адміністративне правопорушення.

Також внесено зміни до статей 175, 183, 188−8, 223, 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині збільшення розміру штрафів, зокрема за:

  • завідомо неправдивий виклик спеціальних служб — штраф від п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850−3400 грн). Було від 51 — 119 грн.
  • невиконання приписів, розпоряджень чи постанов ДСНС — штраф на посадових осіб та ФОП від ста до двохсот НМДГ (1700 — 3400 грн), а вчинене повторно протягом року — від двохсот до трьохсот НМДГ (3400 — 5100 грн). Було попередження або накладення штрафу на громадян від 0,5 до семи НМДГ і на посадових осіб — від двох до десяти НМДГ.

Законом внесено зміни до статті 270 Кримінального кодексу, якою запроваджується кримінальна відповідальність за порушення вимог техногенної та пожежної безпеки, якщо це спричинило виникнення пожежі або аварії, якою заподіяно шкоду здоров’ю людей або майнову шкоду у великому розмірі — штраф від однієї тисячі до чотирьох тисяч двадцяти НМДГ або виправними роботами на термін до двох років, або обмеженням волі на термін до трьох років, або позбавленням волі на той самий термін.

Читайте також: За крайні дні в Україні зафіксували понад 30 стихійних пожеж — ДСНС

Схожі новини