Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Росії несподівано "привласнили" Шевченка: українці жорстко відповіли

  • 29.03.2021, 17:55
  • 1 183

Тарас Шевченко є непримиренним борцем за визволення нашої країни з-під гніту Росії. Тому його самоідентифікація не може викликати жодних сумнівів

Так українське МЗС відреагувало на вкид Російського центру науки і культури в Києві. Той назвав Шевченка російсько-українським поетом, передає «5 канал».

Мовиться про анонс на День народження Кобзаря. Він звучав так: «Підбиття підсумків Міжнародного творчого конкурсу сучасних поетів у день пам'яті російсько-українського поета Тараса Шевченка».

Читайте також: Перша любов Тараса Шевченка

На такий допис звернув увагу заступник віцепрезидента Світового конгресу українців у Південній та Західній Європі Павло Садоха. Він оприлюднив у фейсбуці лист до президента України та Ради Нацбезпеки. Зокрема, закликав РНБО розглянути заборону в Україні осередків російської пропаганди.

«У зв'язку з маніпулятивними та зухвалими зазіханнями країни-агресора на історико-культурну і філософську спадщину Т. Г. Шевченка наголошуємо, що національна самоідентифікація Кобзаря — непримиренного борця за національне та духовне відродження України, визволення нашої Батьківщини з-під гніту Росії — не може викликати жодних сумнівів. МЗС заперечує будь-які російські наративи стосовно Т. Г. Шевченка», — сказано в заяві МЗС.

Водночас міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко сподівається, що Рада національної безпеки і оборони найближчим часом розгляне питання діяльності філії держагенції «Россотрудничество» на території України.

Ткаченко нагадує, що філія держагенції «Россотрудничество» та її так званий російський центр науки та культури під маскою культурного та наукового співробітництва займаються розповсюдженням російських наративів та пропаганди по усьому світу. Ще у 2016-му році держагенція «Россотрудничество» була визнана Європейським парламентом як пропагандистська.

«З цього приводу ось що хочеться сказати. Коли Р Ф не подобається, що Київ старший за Москву, вона в російськомовній Вікіпедії ставить вік нашої столиці V-X сторіччя. Коли Р Ф соромно визнавати, що без Корольова космічна гонка між СРСР та США завершилася б розгромом радянської космічної програми, вони українця Корольова називають ледве не росіянином. Коли суто російські щі соромно презентувати іноземцям, вони привласнюють собі походження нашого борщу.

Тому заяви «Россотрудничества» про «російсько-українського поета Шевченка» — не більше ніж дрібна інформаційна провокація. До того ж, це черговий приклад спроби привласнення заслуг українців та інших національностей. Класичні імперські звички кремлівців.

Сподіваюсь, РНБО розгляне питання діяльності філії «Россотрудничества» на території України найближчим часом".

Схожі новини