Передплата 2024 ВЗ

У Європейському суді і Тупицький, і Касьмінін виграють

  • 28.03.2021, 17:05
  • 636

Президент не має права скасовувати акти індивідуальної дії хоч минулого президента, хоч Укази себе нинішнього. Законодавче поле України не передбачає такої можливості

Фото Європейська Солідарність
Фото Європейська Солідарність

Так прокоментував рішення Зеленського виданню LB.ua депутат Київради від «Європейської Солідарності», екснардеп, доктор юридичних наук, заслужений юрист України Леонід Ємець.

Про це йдеться у повідомленні на сайті «Європейської Солідарності».

«Те, що зараз Зеленський це робить, це просто правове свавілля. З ознакою диктатури, захопленням влади, зловживанням службовим становищем. Будь-яка з цих опцій та всі разом — це саме те, що відбувається», — зазначив Ємець.

Також він наголосив, що посилання на рішення РНБО про ревізію рішень Януковича як юридичне обґрунтування такого Указу — це просто маячня. Це порушення статей Конституції, які визначають чітко повноваження Президента. Бо у нього таких повноважень скасовувати Укази немає.

Це також порушення базових принципів Конституції, за якими всі особи в Україні мають дотримуватися законів. Це порушення статті Конституції, яка визначає, що органи державної влади, включаючи Президента, діють виключно в межах та спосіб, які визначені Конституцією та законами. І не мають право виходити за їх межі, що відбулося. Тобто це порушення як засадничих основ Конституції, так і переліку повноважень Президента.

Леонід Ємець вважає, що проблема в тому, що навіть незаконний Указ Президента буде діяти до того моменту, поки він не буде визнаний таким, що суперечить українському законодавству у визначеному порядку.

Тобто, він має бути оскаржений, визнаний таким, що суперечить законам та Конституції. До цього моменту він буде діяти. А ми будемо мати ситуацію, коли Тупицького та Касьмініна не будуть допускати на роботу. Вони будуть оскаржувати це в українських судах, а потім в ЄСПЛ.

Екснардеп прогнозує, що в європейському суді вони виграють справи. Як це буде в українських судах, сказати важко, зважаючи на ручну керованість нашими судами.

Поки ми бачимо зловживання владою та навіть диктаторські замашки та інструменти. Це може стати підставою для відповідної справи вже проти самого Зеленського.

Читайте також: В Україні провакциновано менше 1% громадян

Схожі новини