Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Світ засудив насильство у М'янмі

  • 28.03.2021, 14:30
  • 649

Військові командувачі десятка держав засудили насильство проти протестувальників у М’янмі,під час якого загинули понад 90 людей

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Спільну заяву підписали міністри оборони Сполучених Штатів та ще кількох країн НАТО, зокрема, Японії, Нової Зеландії, Південної Кореї та Австралії.

На думку підписантів, армія М’янми втратила довіру свого народу.

«Професійні військові дотримуються міжнародних стандартів та відповідають за захист — не насильство щодо людей, яким вони служать», — йдеться в листі, який цитує агенція AFP.

Автори заяви закликають військових «припинити насильство та працювати над відновленням поваги та довіри народу М’янми, втрачених внаслідок власних дій».

Заява з’явилася після того, як дипломати кількох країн світу висловили гнів вбивствами протестантів 27 березня. Зокрема, державний секретар США Ентоні Блінкен висловив «жах від кровопролиття, вчиненого безпековими силами М’янми».

У День збройних сил 27 березня у М’янмі загинула 91 людина, зокрема - діти, що викликало швидку міжнародну реакцію і осуд. Кількість жертв від початку перевороту вже оцінюють у понад 400. Заарештовано понад 2600 людей.

У М’янмі, країні Південно-Східної Азії, щоденно відбуваються протести після військового перевороту 1 лютого і арешту поваленої лідерки Аун Сан Су Чжі за звинуваченнями, які, за словами її прихильників, є сфабрикованими. Протести проти хунти супроводжуються репресіями.

Лідери хунти заявляють, що вибори в листопаді минулого року, на яких партія Су Чжі здобула впевнену перемогу, були сфальсифіковані.

Читайте також: У М'янмі за день вбили понад 100 учасників акцій протесту

Схожі новини