Передплата 2024 «Добрий господар»

Вчені визначили точні межі континенту Зеландія, який затонув 85 мільйонів років тому

  • 27.03.2021, 11:30
  • 717

Нова експедиція з картографування океанів визначила точні межі Зеландії – “загубленого континенту”, що пішов під воду приблизно 85 мільйонів років тому

Фото умовне
Фото умовне

Про це пише видання LiveScience.

Вчені вважають, що Зеландія відірвалася від суперконтиненту Гондвана приблизно 79 млн або 83 млн. років тому. За винятком Нової Зеландії та Нової Каледонії, цей фрагмент континентальної кори зараз перебуває на дні океану.

Це не єдиний шматочок континентальної кори, яка відірвалась від більшого континенту, але вона є найбільшою — 4,9 мільйона квадратних кілометрів, що в шість разів більше, ніж наступний за величиною континентальний фрагмент — мікроконтинент Мадагаскар.

Зеландія відповідно до гіпотез вчених може мати статус континенту — з 2017 року дослідники працюють над картою втраченого континенту, що досить важке завдання — 94% його зараз під водою.

Науковці з університету Квінсленда в Австралії зібрали нові дані про північно-західний край Зеландії, який знаходиться у Кораловому морі в Квінсленді.

Дослідники пробули 28 днів на борту судна «Фалькор», досліджуючи на карті 37 282 квадратних кілометрів регіону.

Територія між Австралійською та Зеландською плитами дуже складна. Там, ймовірно, є кілька затоплених мікроконтинентів, всі вони колись відкололися від основних континентальних мас, коли Австралія звільнилася від Гондвани (суперконтиненту, який включав сьогоднішню Південну Америку, Африку, Антарктиду, Австралію, Зеландію, Аравію та Індійський субконтинент). Ці фрагменти континентальної кори відрізняються від навколишньої океанічної кори морського дна, яка є щільнішою і тоншою, ніж континентальна кора.

За повідомленням Національного управління з питань океану та атмосфери Австралії (NOAA), на карту нанесено не менше 10% морського дна завдяки сучасним гідроакустичним методам, які використовують звук для виявлення підводного рельєфу.

Науковці не тільки збирали інформацію про рельєф, але й дані про напруженість магнітного поля в цій області. Оскільки океанічна кора і континентальна кора утворюються з різних концентрацій мінералів з різними магнітними сигнатурами, ці дані надають можливість дослідникам реконструювати поламані фрагменти Гондвани.

Читайте також: «Спав» 900 років: в Ісландії вивергається вулкан (фото)

Схожі новини