Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сім найбрудніших речей в оселі, про які ми завжди забуваємо

  • 26.03.2021, 17:55
  • 1 314

Експерти розповіли про найбрудніші речі, на які варто звернути увагу під час весняного прибирання

Генеральне прибирання в будинку необхідно робити регулярно, адже чистота є запорукою вашого здоров'я та добробуту. Видання Healthy Walla назвало сім речей, про дезінфекцію яких ми часто забуваємо, хоча саме на них розмножується найбільше хвороботворних бактерій.

Підставка для зубних щіток

Ви здивуєтеся, але стаканчик для щіток — це найбрудніша річ в кожній ванній кімнаті. Так-так, навіть брудніше, ніж унітаз! У дослідженні, проведеному NSF у 2011 році, фахівці ВООЗ взяли зразки з 30 різних типів поверхонь в 22 будинках, шість з яких перебували в туалетах.

У 64 відсотках випадків на стаканчиках або футлярах для зубних щіток був грибок і цвіль. Крім того, на ємностях для зберігання щіток були виявлені небезпечні фекальні бактерії. Але звідки ж там береться така кількість бруду?

У таких стаканчиках постійно накопичується застояна вода, а іноді також наша слина, яка залишається на зубній щітці, якщо її погано промити після чистки. Крім того, коли ви змиваєте воду в унітазі, краплі, які містять частинки сечі і фекалій, розлітаються в усі боки в радіусі близько двох метрів.

Саме тому рекомендується натискати на кнопку зливу лише після закриття унітазу. Також варто регулярно робити прибирання в туалеті з відповідними для цього засобами і підтримувати гігієну зубної щітки.

Кухонні дошки

Чимало досліджень довели, що на кухонних дошках можна знайти досить багато бактерій, особливо якщо ви використовуєте їх для нарізки м'яса або курки.

Один з останніх отриманих вченими результатів показав, що зазвичай фекальних бактерій на обробній дошці на 200 відсотків більше, ніж на сидінні унітазу. Тому так важливо регулярно обробляти всі дошки на кухні не тільки милом, а й дезінфікуючим засобом.

До речі, якщо ваша кухонна дошка потріскалася або подряпалася, необхідно якомога швидше замінити її на нову, оскільки бактерії полюбляють жити всередині таких тріщин.

Кухонні рушники

Продовжуючи тему кухні, варто також згадати і рушники. Дослідники з Канзаського університету попросили 123 людини приготувати страви із сирого м'яса і птиці, в які були заздалегідь введені нешкідливі бактерії, призначені для моніторингу рівня забруднення. Водночас учасників експерименту попросили приготувати фруктовий салат.

У процесі спостереження дослідники помітили, що люди використовують кухонні рушники не тільки тоді, коли їм потрібно витерти руки після миття, а й під час приготування їжі. Більшість учасників експерименту знову і знову доторкалися до брудного рушника і, таким чином, розносили бактерії всюди.

Мобільний телефон

Дослідження показали, що на кожному шостому смартфоні перебувають фекальні бактерії. Причина проста — більшість з нас вважають за краще не розлучатися з улюбленим гаджетом навіть у туалеті. І як ми вже писали вище, під час зливу води в унітазі краплі, що містять частинки сечі і фекалій, розлітаються всюди в радіусі близько двох метрів.

Робочий стіл

За час пандемії більшість з нас облаштували собі «домашній офіс». Однак варто пам'ятати, що письмовий стіл також є досить брудним місцем, особливо якщо ви звикли їсти за ним, не відриваючись від роботи. Бактерії в цьому випадку мають тенденцію накопичуватися на клавіатурі і мишці — 3,295 бактерій на квадратний дюйм, згідно з деякими дослідженнями.

Тому під час прибирання робочого столу так важливо використовувати якісні антибактеріальні засоби.

Навушники

Ще одне диво техніки, без якого ми вже не уявляємо своє життя, але рідко замислюється про його чистоту. Через накопичення у них поту і вушної сірки, навушники стають «зброєю масового ураження».

Особливо, якщо ними користуєтеся не лише ви, але і ваші близькі чи друзі. Так за годину перебування у вухах кількість бактерій і мікробів в навушниках може збільшитися в 700 разів. Тому рекомендується протирати їх невеликою кількістю спирту хоча б раз у тиждень.

Дитяче автокрісло

Хоч фактично цей предмет і не перебуває у нас в будинку, не можна не згадати про нього, коли ми говоримо про місця, де скупчується багато грязюки. Проведене в 2019 році дослідження виявило загрозливу кількість шкідливих бактерій на дитячих автокріслах.

Британська компанія з автопрокату Leasing Options вирішила з'ясувати, скільки ж бактерій перебуває у звичайному салоні автомобіля. Учасникам експерименту було запропоновано не прибирати самим і не віддавати в мийку свої транспортні засоби протягом двох тижнів. Після чого з різних частин автомобілів були взяті зразки для дослідження.

Як наслідок, кермо, ручне гальмо, важіль перемикання коробки передач і кнопки радіоприймача в середньому показали цифру, яка в 10−20 разів перевищує мінімум, тоді як дитяче автокрісло було брудніше за норму в 3000 разів! При тім основними бактеріями були саме фекальні стрептококи, які можуть викликати не лише кишкові та вушні захворювання, а й менінгіт і пневмонію.

Схожі новини