Передплата 2024 «Добрий господар»

Під час захоплення Криму Медведчук і Козак за безцінь купили бізнес у Росії, - "Схеми"

  • 26.03.2021, 10:35
  • 785

Родини українських політиків Віктора Медведчука та Тараса Козака одразу після завершення Революції гідності, у перші дні окупації Криму за безцінь отримали під контроль частину нафтового бізнесу у Росії, який згодом приносив їм щороку десятки мільйонів доларів

Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми» та міжнародного Проєкту розслідування корупції та організованої злочинності «Російські гроші, українська політика».

Офіційні документи кіпрських компаній, які проаналізували журналісти, свідчать про те, що 27 лютого 2014 року — у день захоплення парламенту Криму так званими «зеленими чоловічками» — родини Медведчука і Козака стали співвласниками «Новошахтинського заводу нафтопродуктів» у Ростовській області, отримавши 42% підприємства за 40 тисяч доларів.

Також родина отримала під контроль 60% фірми «НЗНП Трейд», яка на той момент вже мала ліцензію на розробку Гавриківського нафтового родовища у Росії за 1 тисячу доларів. Запаси цього великого родовища оцінюються у майже 137 мільйонів тонн нафти.

І «Новошахтинський завод нафтопродуктів», і «НЗНП Трейд» до того, як перейшли під контроль родинам Медведчука і Козака, належали російському мільярдерові Сергію Кислову.

«Завод, що дає мільйонні дивіденди, в який Кислов інвестував мільйони доларів, було продано компаніям Лавренюк та Марченко за суму близько 40 тисяч доларів, це майже задарма», — зазначила в коментарі журналістам аналітик ГО «Центр протидії корупції» Антоніна Волкотруб, проаналізувавши документи.

Читайте також: Російські танки заправляють пальним із заводу Медведчуків, — секретар РНБО

На запити щодо цієї теми народні депутати Віктор Медведчук та Тарас Козак не відповіли. У Верховній раді Віктор Медведчук проігнорував озвучене журналістом питання.

За оцінками журналістів-розслідувачів, «Новошахтинський нафтопереробний завод» починаючи з 2014 року і донині забезпечив родинам дивіденди у розмірі понад 100 мільйонів доларів.

2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від того ж дня про застосування санкцій проти нардепа Тараса Козака та телеканалів з орбіти кума Путіна Віктора Медведчука — «112 Україна», NewsOne, ZIK.

19 лютого Рада національної безпеки й оборони України додала Віктора Медведчука та його дружину Оксану Марченко до санкційного списку, причиною назвали фінансування тероризму.

Схожі новини