Передплата 2024 «Добре здоров’я»

67% українців вважають коронавірус зброєю для винищення людей

  • 25.03.2021, 17:15
  • 718

В Україні 71% респондентів вважають, що коронавірус – це штучно створений вірус, водночас 19% українців схиляються до думки про його природне походження

Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг».

Серед тих, хто вважає вірус штучно створеним, відносна більшість думає, що його створили в результаті наукового експерименту (31%), як бактеріологічну зброю (27%), з метою зменшення кількості населення (40%). Ще 17% - з метою створення економічної кризи, 16% - з метою заробітку на вакцині, 12% - задля контролю над людьми.

Опитування також показало, що в українців рівень страху захворіти особисто на COVID-19 вдвічі нижчий за страх, що захворіють близькі. Так, 80% зазначили, що хвилюються через те, що можуть захворіти їхні близькі та знайомі, 19% - не мають таких побоювань. Натомість щодо себе особисто, то хвилюються через те, що можуть захворіти 45%, не хвилюються — 54%.

За рік також зросла кількість тих, хто не погоджується з думкою, що коронавірус не страшніший, ніж звичайний грип (з 54% до 59%). Одночасно зросла і кількість тих, хто дотримується протилежної думки (з 32 до 39%).

Крім того, як зазначають соціологи, за останній місяць спостерігається невелике зростання індексу емоційного напруження серед опитаних. Так, у березні тих, хто оцінив свій емоційний стан як напружений, було 26% (у лютому — 23%). Спокійним оцінили свій стан 43%, посереднім — 30%. Вищий рівень емоційного напруження спостерігається серед жінок, старших опитаних та особливо серед тих, хто важко перехворів на COVID-19.

За весь час досліджень (з березня 2020 до березня 2021), найвищі значення емоційного напруження фіксувалися в листопаді минулого року.

Читайте також: 60% українців зазнали фінансових збитків через коронавірус — опитування

За останні два місяці зросла і кількість тих, хто думають, що перехворіли на COVID-19 (з 16 до 24%). Останніх найбільше серед респондентів середнього віку, на Заході і в Центрі країни.

Серед тих, хто вважає, що хворів, половина мали позитивний тест на коронавірус, майже стільки ж мали симптоми, але не робили тест. Серед тих, хто переніс COVID-19, 42% мали легкий перебіг хвороби, 45% - середній і 13% - важкий.

Опитування проведено впродовж 18−19 березня серед 1500 респондентів віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing — телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера).

Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,5%. Проєкт здійснено на замовлення Форуму здоров'я Зоряни Скалецької.

Схожі новини