Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Родина Козицьких тримає ніс за вітром

Батько голови ЛОДА Зіновій Козицький вкладає 56 мільйонів євро (!) у вітроелектростанцію у селі Ореві, що біля Трускавця

У селі Ореві поблизу Трускавця незабаром постане одна з найпотужніших вітрових електростанцій у Західній Україні. Планує спорудити цю ВЕС потужністю 54 МВт компанія «Еко-Оптіма», що належить батькові голови Львівської ОДА Зіновію Козицькому. Обсяг інвестицій становитиме 56 млн євро. Про це повідомив zahid.net.

63-річний бізнесмен Зіно­вій Козицький — людина дале­ко не бідна. Торік опинився на 52-му місці в рейтингу ТОП-100 найбагатших українців, що його уклали журнал НВ та інвести­ційна компанія Dragon Capital. Статки Зіновія Козицького оці­нили у 142 млн доларів. І хоча вся родина Козицьких — дуже заможна, навіть для неї 56 млн євро — шалені кошти.

Тож звідки гроші? За інфор­мацією, яку «ВЗ» отримав із ком­петентних джерел (сам Козиць­кий-старший зараз перебуває за кордоном і на смс-повідомлення не відповідає), для споруджен­ня вітрового гіганта він залучив також гроші міжнародних фон­дів та закордонні інвестиції. Але, згідно з подібного роду угодами, власного капіталу Козицького у загальній сумі має бути не мен­ше, ніж 20−30%, тобто від 11 млн 200 тис. євро до 16 млн 800 тис. євро.

Також, як стало відомо «ВЗ», ділянку, на якій розташуються майбутні вітряки, протягом кіль­кох років досліджували німецькі експерти — на предмет ефектив­ності вітрових потоків, екологіч­них наслідків тощо. Як розповіла «ВЗ» голова села Орева Тетя­на Сухроменда, землі для бу­дівництва ВЕС були виділені ще у 2012 році, дозвіл на їх виділен­ня давала районна рада Дрого­бицького району, оскільки роз­ташовані ці землі поза межами села Орів. Об’єкти вітроелек­тростанції розташовуватимуть­ся від села на відстані від одно­го до трьох кілометрів. Вітряки встановлять на хребті між селом Орів і селом Зимівки (належить до Орівської сільської ради).

— На село це будівництво не вплине, — каже Тетяна Сухро­менда. — До будинків далеко. Поки що не узгоджено, якою до­рогою возитимуть будівельні ма­теріали, громіздкі деталі вітряків. Але в селі у 2012 та у 2019 році були громадські слухання, меш­канці були задоволені будівни­цтвом, тому що будуть інвестиції і робочі місця. Компанія пообіця­ла зробити дорогу у селі і доро­гу між Оревом і Зимівками, плюс різні малі інвестиційні проєкти. У 2019 році були громадські об­говорення щодо виділення зе­мельних ділянок під кабельні шахти. Це шахти для електрока­белю, яким транспортуватимуть електрику від вітряків. Шахти пролягатимуть від вітряків через село Зимівки до електропідстан­ції між Трускавцем і Стебником.

— Чи буде у вас село елек­трифіковане цією зеленою енергією?

— Нам так обіцяли. Не знаю, чи це буде дешевше. Але люди казали, що на громадських слу­ханнях обіцяли, що електрика від вітряків буде дешевша.

— Люди ставляться пози­тивно до будівництва ВЕС?

— І позитивно, і негативно. Ті, хто розважливо ставиться до розвитку села, ставляться по­зитивно. Бо будуть робочі місця, коли почнеться потужне будівни­цтво. Зараз завершується про­цес відведення земельних ді­лянок під кабельні шахти. Наша сільська рада погодила відве­дення цих земельних ділянок ще у березні минулого року. По ін­ших населених пунктах (Добро­гостів і Стани) ще має погоджу­вати міськрада Трускавця.

— А ви особисто як ставите­ся до будівництва вітряків?

— Біля села має бути дві ві­трові електростанції. До тієї, що буде розташована на хребті, далі від будинків, — ставлюся пози­тивно, до тієї, що ближча до бу­динків, — негативно. З одного боку, це може шкодити туризму. А з іншого, може приваблюва­ти туристів. Будуть проводитися екскурсії на вітрові електростан­ції, такі проводять на Самбір­ській ВЕС. Там ліфтом туристів піднімають на вершину вітряків.

Для Орівської ВЕС планують спорудити 9 вітряків. Висота турбі­ни — 126 метрів. 22 березня міська рада Трускавця підписала мемо­рандум з компанією «Еко-Оптіма» щодо реалізації проєкту. Компанія зареєструється на території Трус­кавецької ОТГ і сплачуватиме по­датки в бюджет громади.

Довідка «ВЗ»

«Еко-Оптіма» — найбільша ком­панія Західної України у сфері аль­тернативної енергетики. Згідно з даними платформи YouControl, ком­панія вже 17 років зареєстрована у Старому Самборі. Її засновником є батько голови Львівської ОДА Мак­сима Козицького — Зіновій Козиць­кий (розмір внеску до статутного фонду — 73%), брат голови ЛОДА Степан Козицький (21,8%) та Ярос­лав Шпак (5%).

Схожі новини