Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Оксана Забужко анонсувала нову книгу

  • 22.03.2021, 09:35
  • 857

У письменниці Оксани Забужко виходить нова книжка "Як рубали вишневий сад, або Довга дорога з Бад-Емса"

«У новій книжці, присвяченій пам'яті архіваріуса Української Вільної Академії Наук у Нью-Йорку Оксани Міяковської-Радиш (1919−2020), Оксана Забужко звертається до свого улюбленого жанру — міксу мемуару, літературознавчої розвідки та інтелектуального детективу. Читачеві пропонується пройти захопливим маршрутом завдовжки в півтора століття, від сімейної світлини в нью-йоркській вітальні — до українського Таганрога і дитячих вистав „Москаля-чарівника“ в домі Чехових, щоб знайти відповідь на одне з головних питань сьогодення: за які уроки історії, пропущені в XIX ст., Україна змушена розплачуватися ще і в XXI?» — йдеться у Facebook видавництва «Комора».

Читайте також: Оксана Забужко святкує ювілей: що відомо про «дослідницю українського сексу»

Паралельно письменниця готує роман «Сміх Кассандри». За словами Забужко, в українській літературі немає Кассандр, не пов'язаних з Лесиною. Відтак драматична поема «Кассандра» 1907 року присутня у творі у вигляді камео.

«Одна із сюжетних ліній — це актриса, яка готується грати Кассандру в постановці. Спрацьовує акторський блок. Йде до психолога, щоб позбутися. І тоді з'являється, вигулькує правдива, автентична Кассандра, там та, з-перед 3 тисяч років», — каже письменниця в інтерв'ю «Радіо Свобода». Додає, що книжка «наближається до екватора».

Нагадаємо, цього року збірка есеїв Оксани Забужко «Планета Полин» стала переможцем премії Книга року BBC 2020.

«Книжка збурює цілу низку емоцій: мрійливість, сум, співчуття і насамперед естетичне задоволення. Есеї, написані десять років тому, співзвучні міркуванням сьогодення. А найновіші тексти дають читачу унікальну можливість бути присутніми при написанні історії, того, що «увійде до хрестоматій», — каже радниця з питань культури ЄБРР та член журі Світлана Пиркало.

Схожі новини