Передплата 2024 ВЗ

Скарб Амарильї: в Іспанії віднайшли унікальні коштовності XI століття

  • 21.03.2021, 19:35
  • 2 761

Іспанські вчені потішили прихильників археології дивовижною знахідкою

Про це повідомляє El Pais.

Іспанські археологи показали перші фото скарбу, вік якого — 1000 років. За словами експертів, цей скарб належить до періоду Кордовського халіфату. Неоціненна колекція ювелірних виробів була вилучена правоохоронними органами у людей, які нелегально торгували старожитностями.

Операція з вилучення ювелірного скарбу почалася після того, як в одне з відділень поліції Кордоби надійшло повідомлення від археолога. Спеціаліст говорив, що скарб потрібно терміново забрати, інакше люди зруйнують те, що зберігалося століттями.

За словами знаменитого іспанського професора Альберто Канто, цей скарб є кращої колекцією ювелірних виробів XI століття. Професор зазначив, що скарб «неймовірний, він гідний того, аби його залишили на зберіганні в Археологічному музеї Кордоби». Не так давно знахідку почали показувати публіці, всі охочі можуть подивитися на ювелірні прикраси, але чіпати їх не дозволяють.

Читайте також: Археологи розкопали храм єгипетської царівни Нейт: приголомшливі фото

Колекція була знайдена в селі Амарилья, тому археологи вирішили, що слід називати її «скарбами Амарильї». Увагу фахівців привернули кілька браслетів, виконаних у формі зміїного хвоста. Ці браслети носили на зап'ясті і на щиколотці.

За словами фахівців, найбільше вражає своєю красою кулон із «зіркою Давида». У Амарільї також знайшли безліч діамантів і різних срібних і золотих ювелірних виробів.

Схожі новини