Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Туреччину охопили масштабні протести через вихід зі Стамбульської конвенції

  • 21.03.2021, 18:55
  • 705

Тисячі людей вийшли в суботу, 20 березня, на вулиці міст Туреччини, протестуючи проти рішення президента Реджепа Ердогана вивести країну зі Стамбульської конвенції, спрямованої на боротьбу з насильством щодо жінок, а також домашнім насильством

Як повідомляє The Guardian, найбільша акція протесту пройшла в Стамбулі, демонстрації відбулися також в Анкарі та Ізмірі.

У стамбульському районі Кадикьой протестувальники вийшли на вулиці з транспарантами, скандуючи: «Ми не боїмося, нас не залякати. Ми не підкоримося». Крім того, розповідає Радіо Свобода, в руках у них були портрети убитих у Туреччині жінок, а напис на одному з плакатів був таким: «Жінки переможуть у цій війні».

Учасники акції побоюються спалаху домашнього насильства в країні та вимагають від президента Реджепа Ердогана скасувати рішення про вихід з міжнародного договору, спрямованого на запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок.

Низка консерваторів у Туреччині вважає, що конвенція нібито підриває «сімейні цінності». Вони також вороже ставляться до принципу гендерної рівності та недискримінації за ознакою сексуальної орієнтації, закріпленого в Стамбульської конвенції, розглядаючи його як «пропаганду гомосексуальності».

Однак критики виходу з цієї міжнародної угоди переконані, що це ще далі відштовхне Туреччину від цінностей Європейського Союзу.

У Туреччині не ведуть статистику феміциду — умисних убивств жінок на гендерному ґрунті. Однак за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 38% жінок в Туреччині зазнають насильства з боку партнера протягом свого життя (у порівнянні з приблизно 25% в Європі).

Про те, що Ердоган вирішив вивести Туреччину зі Стамбульської конвенції, стало відомо 20 березня. «Гарантія прав жінок — це чинні положення в наших підзаконних актах, насамперед в нашій Конституції. Наша судова система динамічна і досить сильна, щоб при необхідності вводити нові правила», — пояснила такий крок міністр з питань сім'ї, праці та соціальної політики Туреччини Зехра Зумрут.

Читайте також: В ООН б'ють на сполох: через карантин збільшилася кількість жертв домашнього насилля

Рішення Ердогана розкритикували чимало європейських організації та політиків.

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич назвала це «руйнівною новиною». Вона нагадала, що Стамбульська конвенція охоплює 34 європейських країни і вважається «золотим стандартом» у міжнародних зусиллях із захисту жінок і дівчат від насильства.

«Цей крок є величезною невдачею, оскільки компрометує захист жінок у Туреччині, по всій Європі та за її межами», — додала вона.

Свою стурбованість у зв’язку з рішенням Анкари висловили в Євросоюзі, зокрема у Німеччині та Франції.

«Ми глибоко шкодуємо і висловлюємо нерозуміння через рішення турецького уряду», — заявив глава дипломатії Є С Жозеп Боррель.

За його словами, це рішення ризикує поставити під загрозу захист і основні права жінок і дівчат у Туреччині та надсилає небезпечний сигнал усьому світу.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що жінки заслуговують на міцну правову базу для захисту.

У МЗС Франції заявили, що скандальне рішення Ердогана «передусім торкнеться турецьких жінок, яким Франція висловлює свою солідарність». Париж вважає, що вихід Туреччини з конвенції ознаменував собою «новий регрес у сфері захисту прав людини».

А в МЗС Німеччини заявили, що ані культура, ані релігія, ані традиції не можуть «служити виправданням для ігнорування насильства щодо жінок».

У Стамбульській конвенції Ради Європи, підписаній в Туреччині в 2011 році, закріплюються рівні права чоловіків та жінок. Вона зобов’язує державні органи влади вживати заходів для запобігання гендерного насильства щодо жінок, захисту жертв і судового переслідування винних.

Україна підписала Стамбульську конвенцію в 2011 році, але документ так і не був ратифікований. У 2020-му і 2021-му роках ратифікація Стамбульської конвенції була основною вимогою Маршу жінок.

Схожі новини