Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не просто примха: чому коти припиняють їсти, коли бачать дно миски?

  • 21.03.2021, 11:55
  • 10.8K

Ви точно помічали, як ваша кішка припиняє їсти, коли дістається до дна своєї миски, хоча їжа в ній все ще є. Або коли коти витягають корм зі своєї миски і їдять просто з підлоги. Чому вони це роблять?

На це питання відповідає ScienceABC.

Виявляється, все це стається через їхні вуса. Ці маленькі волоски — «розумні» біологічні датчики на мордочці кота. Саме вони можуть стати причиною незрозумілої для нас поведінки улюбленців.

Навіщо киці вусики?

  • Хоча ззовні вони здаються короткими, насправді вуса у кота довші. Їхня довжина приблизно тотожна ширині тварини. Вони мають на кінчиках так звані пропріорецептори, які інформують тварину про навколишній світ. Кожен вус, як датчик, перетворює механічну інформацію про довкілля кота в електричні сигнали, які потім потрапляють у їхній мозок.
  • Це допомагає тварині зрозуміти розмір отвору, куди він хоче залізти. Якщо його вуса не торкаються сторін, кіт знає, що місця достатньо, аби пройти. Саме тому ці пухнасті створіння не бояться застрягнути у дійсно крихітних коробочках або баночках.
  • Також завдяки вусам коти можуть відчувати зміну повітряних потоків під час полювання, що дає їм конкурентну перевагу.

Найчастіше причиною того, що здорова кішка відмовляється їсти з миски, в якій є їжа, є «втомлені» вуса. Як вже згадувалося, на кінчиках вусиків є сенсорні рецептори, які реагують на положення та рух. Вони настільки чутливі, що коти можуть втомлюватися від багаторазового контакту, зокрема з посудом.

Ось чому коти, зазвичай, їдять із середини миски, а коли їжа там закінчується і видно дно, вони просто припиняють їсти. Тварина розуміє, що корм з боків миски може зашкодити їй або спричинити стрес.

Це також пояснює, чому справді голодна кішка може витягати їжу зі своєї миски й споживати її з підлоги — бо так вуса не контактують з тарою.

Читайте також: Черкащанка вивела нову породу котів: чим особливі?

Варто зазначити, що коти відмовляються їсти не лише від «втоми» вусів.

Існує кілька інших факторів, зокрема медичні захворювання, стрес, психологічні проблеми та нещодавні щеплення. Якщо ви помітили таке у вашого улюбленця, краще звернутися до ветеринара.

Кішка також може не їсти, якщо вона перебуває у незнайомому чи новому середовищі. Ось чому варто нагодувати тварину перед подорожжю.

Схожі новини