Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чому дорожчають основні продукти: Нацбанк назвав причини

  • 20.03.2021, 09:30
  • 590

Ціни на продовольчі продукти у лютому 2021 року зросли. На вартість вплинув неврожай, збільшення виробничих витрат, скорочення виробництва

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Про це пише пресслужба НБУ.

У НБУ повідомили, що темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари збільшилися до 7,2% у річному вимірі. У відомстві наголошують, що вагомим чинником прискорення цін на харчові продукти стало подальше перенесення ефектів від нижчих торішніх врожаїв в Україні та у світі.

Зокрема, продовжила стрімко дорожчати соняшникова олія, а також продукти її переробки (майонези, маргарин та спреди).

Також подальше збільшення виробничих витрат на сировину (борошно, олію, цукор) та енергію зумовило зростання цін на хліб та вироби з борошна.

Водночас подорожчання сировини позначилося і на вартості м’ясних продуктів, вершкового масла та сирів.

Також прискорилося зростання цін на рис, продукти з риби, сухофрукти та кетчупи.

Ціни на сирі харчові продукти зросли на 9,7%.

Унаслідок скорочення виробництва та збільшення вартості кормів значно подорожчало м’ясо: курятина та яловичина, а також молоко та яйця.

Через високі світові ціни й гірші врожаї цукрового буряку та пшениці відчутніше подорожчали цукор і борошно.

Через скорочення запасів швидше дорожчали яблука, а ціни на банани відновили зростання, бо подорожчав імпорт через неврожай в основних країнах-виробниках. Крім того, сповільнилося здешевлення овочів борщового набору через зменшення їх запасів.

Водночас поглибилося падіння цін на огірки та помідори внаслідок збільшення пропозиції як імпортованої, так і вітчизняної тепличної продукції.

Також продовжили зростати ціни на алкоголь, зокрема, через підвищення мінімальних цін на ігристі вина в січні.

У Нацбанку прогнозують, що упродовж наступних місяців інфляційний тиск залишатиметься значним. «Це зумовлюватиметься ефектами від нижчих торішніх врожаїв, подорожчанням енергоресурсів, а також зростанням споживчого попиту в умовах відновлення економіки», — зазначили у НБУ.

«Інфляція почне сповільнюватися у другому півріччі 2021 року завдяки надходженню нового врожаю та вичерпанню ефекту низької бази порівняння», — прогнозує Нацбанк.

Читайте також: Що приготувати під час посту: рецепти простих страв

Схожі новини