Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Навіть якщо пандемія понизила рівень знань учнів, маємо цей рівень зафіксувати»

Утім, державну підсумкову атестацію у 4-х і 9-х класах цього року скасували

Через пандемію коронавірусу та численні звернення педагогів, батьків і дітей прийнято рішення про звільнення від проходження державної підсумкової атестації в 2020/2021 навчальному році учнів, які завершують отримання початкової (4-ті класи) та базової загальної середньої (9-ті класи) освіти. Про це міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомив у своєму Telegram-каналі.

Нагадаємо, у червні 2020-го Вер­ховна Рада також прийняла закон, яким дозволялося випускникам шкіл не проходити державну підсумко­ву атестацію. Законопроєкт підтримали 356 нардепів. Закон встановлював, що у зв’язку з карантинними обмеженнями випускники шкіл у 2019/2020 навчаль­ному році звільнялися від проходження ДПА.

Добре це чи погано, журналістка «ВЗ» попросила прокоментувати керівника департаменту освіти та науки Львів­ської облдержадміністрації Олега Паску.

— Для 4-х і 9-х класів ДПА скасува­ли з огляду на пандемію коронавірусу. Хоча я не є прихильником скасування державної підсумкової атестації. Який би рівень знань не був, ми повинні ба­чити зрізи, щоб ухвалювати відповідні рішення і розуміти, як змінювати осві­ту, щоб бути готовими до таких викли­ків, які маємо сьогодні. Ми у департа­менті освіти ще торік на ці речі мали певне бачення: здійснюємо перепідго­товку вчителів, навчаємо їх, щоб вони освоїли реальні платформи дистанцій­ного навчання. На жаль, не можемо та­ких коштів виділити, як це може зроби­ти держава. І тому виходом могла би бути субвенція на навчання вчителів — для освоєння платформ дистанційного навчання. Такі пропозиції ми подавали від ЛОДА до Міносвіти. Що стосуєть­ся ДПА: діти ходять до школи, щоб вчи­тися. І навіть якщо ситуація з корона­вірусом значно понизила рівень знань учнів, то ми повинні цей рівень зафік­сувати. Маємо об’єктивно дивитися на речі, а не приховувати їх. Вважаємо, ДПА у 9-х класах точно треба проводи­ти у формі незалежного оцінювання. Ця форма показала свою об’єктивність.

Попереду — зовнішнє незалежне оці­нювання (ЗНО) для випускників шкіл. Чого очікувати цьогоріч 11-класникам, журналістка «ВЗ» запитала у директор­ки Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариси Се­редяк.

— Вступна кампанія буде навіть у тому випадку, якщо вся Україна «почервоніє», — каже пані Лариса. — Маємо багато варі­антів проведення ЗНО. Для вступу тре­ба буде скласти три предмети — укра­їнська мова і література та математика, це обов’язкові предмети, та спеціальний предмет. Скажімо, хто вступатиме у ме­дичні заклади, тому ще доведеться скла­дати біологію. Ми готові до проведен­ня ЗНО, хоча дуже сподіваємося, що у травні-червні ситуація в Україні змінить­ся на краще і захворювання на коронаві­рус піде на спад.

Схожі новини