Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сумських собак навчать розпізнавати коронавірус

  • 18.03.2021, 12:15
  • 588

Працівники СНАУ розробили проєкт, метою якого є формування у службових собак навичок діагностики інфекційних захворювань дихальних шляхів людини, зокрема СOVID-19

Про зміст цього проєкту докладно розповіли Юлія Павленко, доцент, завідуюча кафедри технології виробництва, переробки продукції тваринництва та кінології СНАУ, яка є керівником проєкту, а також відповідальний виконавець, аспірант кафедри і кінолог Софія Свистенко, передає Панорама.

Як зауважують дослідниці, у своїй роботі вони будуть спиратися на закордонний досвід. Робота з кожною твариною повинна проводитись індивідуально, а для реалізації цієї мети залучатимуться собаки, які вважаються собаками-детекторами.

Не новина, що службові собаки використовуються для виявлення наркотичних речовин, зброї, для розшуку людей або просто предметів за запахом. Цілком вірогідно, що вони здатні допомогти у виявленні інфекції. У світі існує подібний досвід, але цей проєкт зосереджує увагу саме на СOVID-19 та інших інфекційних хворобах дихальних шляхів.

Автори проєкту хочуть виростити п’ятьох собак, здатних виявляти коронавірус, і ще стільки ж тварин, навчених на туберкульоз. Собаки будуть утримуватись на базі навчально-наукової лабораторії кінології СНАУ.

Планується взяти породи, які вже зарекомендували себе як службові собаки-детектори: бельгійську вівчарку малінуа, німецьку вівчарку, лабрадор-ретривер і, як варіант, американський кокер-спаніель.

Читайте також: В ОАЕ поліцейські собаки визначають хворих на COVID-19

Важливо, що діагностування за допомогою собак може бути швидким і високоточним.

Софія розповіла, що в Гельсінкі було зафіксовано випадок, коли людині зробили тест ПЛР, який не виявив коронавірусу. А собака показала, що СOVID-19 таки є!

Зробили повторні тести кілька разів, і виявилось, що пес мав рацію, а визнані офіційно методи діагностування хибили. Точність, з якою собака здатна визначити наявність інфекції у зразку, Софія визначає у більш ніж 90%.

Свистенко також зазначила: «Існує думка чи судження, що за умов, коли хворий вже почав лікуватися антибіотиками, собака може „не донюхати“. Є проблема ще в тім, що використання собак-біодетекторів не закріплено на законодавчому рівні. Це потрібно буде впроваджувати, тому до роботи щодо підтвердження нової методики долучаться юристи».

Як стало відомо, працювати над проєктом колектив почав влітку, коли тільки з’явився цей досі не бачений коронавірус. Проєкт готується на конкурс, який оголосило Міністерство освіти і науки.

Внутрішні експерти, тобто науковці зі СНАУ, надали йому високий бал. Тепер доля цієї праці залежить від думки експертів зовнішніх, тобто від тих, кого призначить міністерство. Науковці СНАУ зробили те, що від них залежить, залишається лише чекати на результат.

Схожі новини