Пряники на кефірі: класичні, шоколадні, з джемом
- 18.03.2021, 20:15
- 4 985
Випечені власноруч пряники на кефірі – чудові ласощі до чаю або кави
Якщо готувати пряники на кефірі, то вони виходять пишними та повітряними. За бажанням, їх можна прикрасити глазур`ю або цукровою пудрою, розповідає УНІАН.
Інгредієнти:
- Борошно — 550 г.
- Кефір — 350 мл.
- Цукор — 220 г.
- Яєчні жовтки — 2 шт.
- Яєчні білки — 1 шт.
- Мед — 3 ст. л.
- Рослинна олія — 3 ст. л.
- Сода харчова — 0,75 ч. л.
Приготування
- Взяти яйця, відокремити білки від жовтків. До жовтків додати мед та цукровий пісок. Усі інгредієнти збити до отримання однорідної маси.
- У велику миску влити кефір та олію, змішати їх. Потім влити отриману яєчно-цукрову масу. Всі компоненти злегка збити міксером.
- Далі слід порційно додавати просіяне борошно з харчовою содою, щоразу вимішуючи інгредієнти. Замісити м'яке і не туге тісто (борошна може знадобитися більше або менше).
- Далі слід присипати робочу поверхню борошном. Саме тісто теж обваляти трохи в борошні й трохи розкачати товщиною 1−1,5 см. За допомогою склянки чи спеціальної форми вирізати з тіста кола.
- Деко застелити пекарським папером і викласти пряникові млинці. Відправити їх у заздалегідь розігріту до 180 °C духовку й випікати приблизно 25 хвилин.
- Якщо пряники покриватимуться глазур'ю, то зробити це слід, як мине вказаний час випікання, а потім повернути їх назад у духовку ще на 10 хвилин. Щойно спечені домашні пряники найкраще охолодити, виклавши їх на решітку.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне — 450−500 г.
- Кефір жирністю 2,5% - 250 мл.
- Цукор — 200 г.
- Яйце — 1 шт.
- Рослинна олія без запаху — 100 мл.
- Ванільний цукор — 1 пакетик.
- Сода — 1 ч. л. без верху (погасити оцтом).
- Какао — 3 ст. л.
- Сіль — щіпка.
- Цукрова пудра.
Приготування
- У миску розбити куряче яйце, додати цукор та сіль. Збити міксером до побіління маси. Всипати какао й продовжувати збивати міксером до однорідності.
- Влити кефір, додати соду, погашену оцтом, ванільний цукор, олію та продовжувати збивати до однорідності.
- Далі потроху всипати просіяне борошно (його може піти більше або менше), ретельно перемішуючи ложкою. У результаті повинно вийти м’яке, як пластилін, тісто.
- Розділити тісто на однакові шматочки, зліпити кульки. Або можна розкачати тісто в пласт товщиною 1−1,5 см і вирізати пряники склянкою. Вмочувати кульки з одного боку в цукрову пудру.
- Деко змастити олією або застелити пергаментом. Викласти на нього кульки пудрою вгору. Трохи притиснути їх долонею.
- Відправити їх у розігріту до 180−200°С духовку й випікати 20−25 хвилин, до легкої рум'яності. Орієнтуватися слід на власну духовку.
Інгредієнти:
- Борошно — 700 г.
- Кефір — 300 мл.
- Цукор — 1 ст.
- Соняшникова олія — 2 ст. л.
- Жовтки — 2 шт.
- Сода — 0,5 ч. л.
- Ваніль.
- Джем (або ягоди, варення, шоколад, цукерки).
Приготування
- У ємність влити кефір, додати гашену оцтом соду, цукор, ванілін та сіль. Усе розмішати, щоб крупинки розчинилися.
- Додати яєчний жовток та масло, перемішати. Далі поступово додавати частинами борошно й замісити тісто. Воно повинно вийти не твердим.
- Розкачати тісто, якщо знадобиться, можна підпорошити поверхню борошном.
- За допомогою склянки або формочок вирізати кружечки. У серединку додати трошки густого джему. Обережно піднявши краї вгору, защипнути, сформувати кульку.
- Викласти пряники на пергаментний папір швами вниз, випікати до золотистого кольору близько півгодини.