Передплата 2024 «Добрий господар»

Майже тисяча скарг: у якому регіоні найчастіше порушують мовний закон

  • 17.03.2021, 19:15
  • 665

Українці за два місяці направили до мовного омбудсмена 944 скарги про порушення норм мовного закону. Найбільше скарг надійшло з Київської, Львівської та Харківської областей

Про це йдеться на сторінці Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня у Facebook.

Із 16 січня по 16 березня Кремінь отримав 944 скарги про порушення права на отримання інформації та послуг державною мовою. З Києва й області надійшло 368 таких повідомлень. На другому місці — Львівська область (88 звернень), на третьому — Харківська область (74 повідомлення).

Із Одеської області надійшло 38 повідомлень, Дніпропетровської — 35, Чернігівської — 32, Запорізької та Полтавської — по 19, Вінницької — 10.

Найбільше українці скаржилися на відсутність української версії вебсайтів про надання послуг, сайтів інтернет-магазинів. Таких заяв про порушення зафіксували 382.

Читайте також: У владній фракції є охочі «ревізувати» мовний закон

Ще 211 звернень громадян стосуються порушення їх прав у сфері обслуговування. Мова йде про надання послуг недержавною мовою в магазинах, супермаркетах, закладах громадського харчування, банках, салонах краси, ветеринарних клініках.

Зросла кількість звернень щодо порушення мовного законодавства в органах місцевого самоврядування. Про використання недержавної мови депутатами місцевих рад надійшло 48 повідомлень від українців.

Схожі новини