Передплата 2024 «Добрий господар»

Під поверхнею Марса може бути цілий океан

  • 17.03.2021, 18:55
  • 3 727

Вчені дійшли висновку, що вся вода на Марсі може перебувати під поверхнею планети. Учені порівняли швидкість, з якою волога могла покинути атмосферу, із прогнозованою кількістю води, яка колись була на поверхні планети

За допомогою моделювання та даних із зондів і марсоходів, дослідники з Каліфорнійського технологічного інституту з'ясували, що від 30 до 99% ранньої кількості води на Червоній планеті зникли з її поверхні у результаті гідратації земної кори. Тобто вода опинилася замкненою у породах, пише The Verge.

Робота аспірантки кафедри геології Єви Шеллер показала, що вода почала стрімко зникати близько 3,7−4,1 млрд. років тому. За цей час рідина на Марсі могла бути поглинена мінералами у земній корі. Під поверхнею планети може знаходитися кількість води, яка дорівнює половині обʼєму Атлантичного океану.

Читайте також: Perseverance записав мелодію Марса

Вода може руйнувати гірські породи, що іноді призводить до гідратації мінералів. Гідратовані мінерали поглинають і утримують воду. Наприклад, гіпс, який є мінералом і трапляється в природі Марсу, може утримувати воду до моменту, поки його не нагріти до 100 °C.

Гідратація земної кори відбувається й на Землі, але активна тектонічна система плит планети переробляє гірські породи глибоко всередині, нагріваючи їх і виділяючи при цьому воду. Марс не такий геологічно активний, як Земля, що пояснює, чому на його поверхні лише обмежена кількість води. Найочевиднішим свідченням наявності води на Марсі є лід на полюсах планети і в атмосфері.

Схожі новини