Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У вишиванках працювали проти... України

Асоціацію українських товариств Латвії вигнали зі Світового конгресу українців

Не так злії вороги, як добрії люди… Цією фразою Великого Кобзаря можна проілюструвати антиукраїнську діяльність Асоціації українських товариств у дружній нам Латвії (АУТЛ). Через це ухвалено безпрецедентне рішення: АУТЛ виключено із членів Світового конгресу українців.

Посол України у Латвії Олександр Міщенко каже, що затятими україно­фобами виявилися голова АУТЛ Ірина Дукуле, керівник «Центру підтримки де­мократичних ініціатив» Леонід Мухін, ке­рівник товариства «Світанок» м. Лієпаї Лариса Давиденко.

За словами посла, ці особи неодно­разово робили вчинки, які відповідають ідеології Кремля: поширювали наклеп­ницьку інформацію щодо Революції Гід­ності, окупації збройними силами Росії Криму та частини Донбасу.

Олександр Міщенко каже, що АУТЛ на чолі із зазначеними особами маскува­ла свою антиукраїнську діяльність у Лат­вії під гаслом «культура поза політикою», поширювала в українському середовищі Латвії наративи Кремля про нібито «гро­мадянську» війну в Україні та про пору­шення прав російськомовного населен­ня. А ще — відмовлялася брати участь у заходах посольства України в Латвії на підтримку територіальної цілісності Укра­їни, засудження Росії як країни-агресора.

Зате керівництво АУТЛ брало участь у заходах російської окупаційної вла­ди у тимчасово окупованому Криму, від­відувало офіційні заходи дипломатич­них та консульських установ Росії у Латвії — у тому числі ті, які було приурочено до святкування днів збройних сил Росії.

Як каже посол України у Латвії, АУТЛ приховувала свою антиукраїнську іде­ологію під вишиванками, українськи­ми піснями, танцями, українською кух­нею…

І ще про одну санкцію щодо товари­ства зросійщених українців: Національ­на комісія України з питань закордон­них українців позбавила керівників АУТЛ статусу закордонного українця.

Коментар для «ВЗ»

Михайло Левко, віцепрезидент Світового конгресу українців

Через хворобу сестри я не зміг взяти участі у спеціальному засіданні Ради директорів СКУ. Але підтримую її рішення, оскільки АУТЛ продемонструва­ла антиукраїнську позицію, яка суперечила основним принципам та цінностям СКУ, завдавала шкоди та підривала її авторитет. Показово, що Світовий конгрес українців ухвалив таке жорстке рішення уперше за свою понад 50-річну історію.

Схожі новини