Передплата 2024 «Добра кухня»

Імбир стимулює активність мозку

Унікальні корисні властивості кореня імбиру були відомі людям з дуже давніх часів. Це спеція, якій немає рівних за спектром вживання. Воістину, імбир багатогранний – він широко використовується в кулінарії, у медицині, все частіше імбир застосовують у косметології, а імбирний чай популярний серед тих, хто хоче схуднути

Особливий смак і тон­кий аромат імбиру пояс­нюються великим вмістом ефірної олії та інших ком­понентів, що додають цим прянощам унікальних сма­кових характеристик. Ще у Древній Греції його вико­ристовували як приправу для приготування хліба, а в середньовічній Європі ці прянощі отримали ще шир­ше застосування. Коренем імбиру приправляли страви з м’яса і овочів, додавали у вироби з тіста і у варення, присмачували ним вино, пиво й інші напої. Аби під­силити корисні властивості імбиру, його змішували з іншими прянощами, напри­клад, мускатним горіхом і кардамоном. Відмінно по­єднується імбир з медом і лимоном. Імбир входить до складу природних аф­родизіаків — додайте його у страву партнерові, якщо хочете побачити його при­страсть.

Завдяки своїм корис­ним цілющим властивос­тям імбир активно вико­ристовується як лікарський засіб. Він має здатність підсилювати мозковий кро­вообіг, що, своєю чергою, стимулює активність мозку. Саме тому рекомендують включати імбир у раціон людей, зайнятих розумо­вою працею.

Пряний аромат кореня імбиру діє як прекрасне то­нізуюче, що бадьорить і під­вищує самооцінку.

Імбир славиться сво­єю здатністю позитивно впливати на імунну систе­му людини, а також допо­магає організму позбува­тись токсинів. Тому його часто використовують як профілактичний засіб від простуд, причому імбир не протипоказаний і дитячому організму.

Якщо ви почали чхати і кашляти, візьміть невели­кий шматочок кореня імби­ру і повільно пожуйте його. Якщо у вас заболіло горло, витисніть з кореня імбиру трохи соку (2 ч. ложки) і до­дайте дрібку солі — такий засіб слід приймати до їди. Антибактеріальні власти­вості імбиру знадобляться і для ліквідації запальних процесів у ротовій порож­нині, наприклад, при сто­матиті.

Імбир вважається ефек­тивним засобом для профі­лактики виразкової хворо­би, оскільки добре впливає на слизову оболонку шлун­ка, а також запобігає появі кишкових паразитів. Речо­вини, що містяться в імби­рі, сприяють нормалізації стану кровоносних судин, знижують ризик утворен­ня тромбів і навіть володі­ють протираковими влас­тивостями.

Корінь імбиру насиче­ний незамінними аміно­кислотами, що відіграють важливу роль у процесі обміну речовин. Це до­зволяє використовувати імбир для нормалізації жирового обміну, зокрема, для підвищення засвою­ваності тваринних жирів. Для цього треба лише до­давати трохи сушеного або маринованого імбиру до жирних м’ясних і риб­них страв.

Також імбир має влас­тивість знімати біль. На­тріть свіжий імбир або розведіть водою до стану кашки сушений, прикла­дайте на проблемну ді­лянку — біль скоро зникне.

Ефективність дії імбиру багато в чому залежить від правильності його вжи­вання. Наприклад, у ви­сушеному вигляді імбир демонструє вищі про­тизапальні властивості, тому активно використовується для лікування артритів і за­пальних процесів. Хіміч­ний склад свіжого кореня імбиру дещо інший, його корисні властивості спря­мовані більше на лікуван­ня і профілактику проблем травної системи.

Схожі новини