Передплата 2024 «Добрий господар»

Так і планували: Ляшко прокоментував повільні темпи вакцинації

  • 15.03.2021, 13:45
  • 618

Міністерство охорони здоров'я лише так могло уникнути "програмних помилок, які призвели б до зриву кампанії імунопрофілактики"

Про це головний санітарний лікар Віктор Ляшко сказав в інтерв'ю ЗМІ.

«Якщо подивитися, скільки вакцинацій в день робили різні країни, то Україна на своєму етапі не відстає. Не лідирує, але й не відстає. Питання в тому, чи могли ми за раз проколоти і 20, і 30 тисяч доз в перший день. Могли. Але, ми як Міністерство охорони здоров'я і я, як головний санітарний лікар, насамперед відповідаємо за те, щоб кампанія розгорнулася і не зірвалася в перші дні, бо вони найбільш критичні», — сказав Ляшко.

Головний санлікар нагадав, що вакцинація запускатиметься каскадним методом незважаючи на те, яка кількість доз приїде. Він зауважив, що зараз медична система України готова до проведення 20 тис. щеплень на добу.

Так, на запитання, чи були повільні темпи вакцинації сплановані спочатку, Ляшко відповів ствердно.

«Так, звичайно. Нам потрібно було запустити вакцинацію, щоб не було зривів, щоб не допустити програмних помилок, які б мали негативний інформаційний вплив на кампанію імунопрофілактики», — пояснив він.

За його словами, навіть якщо у квітні чи наприкінці березня привезуть 10 млн вакцин, то в квітні 10 млн людей не будуть провакциновані, оскільки МОЗ «не потрібні програмні помилки, які призведуть до зриву кампанії імунопрофілактики».

«Зараз ми виходимо десь на 18 тисяч щеплень на добу, щоб всі мобільні бригади, які в нас є, були задіяні 24−28 днів. Провакцинували певний колектив і на 29 почали повторне щеплення», — зазначив Ляшко.

Проте, додав він, наразі МОЗ очікує рішення Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики, яка може рекомендувати змінити оптимальний термін другого щеплення з 4 тижнів на 12, що може повністю змінити стратегію проведення вакцинальної кампанії.

Читайте також: Компанія AstraZeneca відповіла на зупинку вакцинації у країнах ЄС

Схожі новини