Передплата 2024 ВЗ

У Криму на межі зникнення опинилося велике прісноводне озеро

  • 14.03.2021, 19:15
  • 695

В окупованому Росією Криму озеро Бугаз поблизу Судака суттєво обміліло і опинилося на межі зникнення

Про це повідомляє Крим.Реалії з посиланням на кримського правозахисника Абдурешита Джеппарова

Джеппаров 13 березня оглянув водний об'єкт і розповів, що рівень води в озері стабільно падає, тож незабаром воно може повністю висохнути. За його словами, причиною обміління Бугазу є надмірне використання підземних вод.

«Право на сприятливе навколишнє середовище — одне з конституційних прав. Водна проблема в Криму обмежує це право кримчан. Колись мальовниче місце — озеро Бугаз — яскравий тому приклад, зараз водоймище перебуває на межі зникнення. Це результат не посухи, а надмірного споживання підземних вод.

Очевидно, що з пониженням рівня ґрунтових вод вичерпалися джерела, що живили озеро. На жаль, така ситуація не тільки на озері Бугаз, а й на багатьох інших водоймах Криму".

Читайте також: «Жодної води окупантам!»: кримчанин звернувся до української влади (відео)

Довідка: Слово «бугаз» у тюркських мовах означає горло, горловина, протока. За інформацією краєзнавців, озеро живлять три підземних прісних джерела, частково поповнюють запаси дощові і талі води. Тому вода тут, на відміну від більшості прибережних солоних озер в Криму, придатна для пиття.

Раніше озеро Бугаз мало такий вигляд:

Нагадаємо, в окупованому Криму стрімко міліють водосховища, що живлять великі міста, як наслідок — кримчани відчувають все більший дефіцит прісної води.

Схожі новини