Передплата 2024 ВЗ

До Землі мчить черговий астероїд: чи є небезпека?

  • 14.03.2021, 15:55
  • 673

NASA повідомило, що найбільший астероїд пронесеться біля Землі 21 березня

Про це повідомляє Naked Science.

У найближчій точці 2001 FO32 перебуватиме на відстані двох мільйонів кілометрів від нашої планети.

За прогнозами, астероїд матиме діаметр близько 914 метрів, а завширшки — від 440 до 680 метрів. Його назва — 2001 FO32 — данина поваги дослідницькій програмі Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR), під час якої астрономи і відкрили астероїд.

Небесне тіло буде проходити повз Землю наприкінці березня. Його швидкість становитиме майже 124 тисячі кілометрів на годину. Це вище, ніж швидкість, з якою пролітає більшість астероїдів.

Причина такого швидкого зближення — незвичайна орбіта цього астрономічного об'єкта. Вона нахилена на 39 градусів до площини орбіти Землі. 2001 FO32 наблизиться до планети на відстань близько двох мільйонів кілометрів. Це в п'ять разів більше, ніж відстань до Місяця. В астрономічних масштабах це небагато, тому 2001 FO32 класифікували як «потенційно небезпечний астероїд». Однак загрози його зіткнення із Землею немає.

Читайте також: Нещодавно знайдений метеорит може розкрити таємниці нашої планети

«Зустріч» 21 березня дозволить астрономам отримати більше інформації про розміри астероїда і його альбедо. А також дізнатися його приблизний склад. Зокрема, вивчаючи спектр світла, відбитого від поверхні астероїда, астрономи збираються виміряти «відбиток» хімії мінералів.

Дослідження мають намір проводити за допомогою 3,2-метрового інфрачервоного телескопа, розташованого на вершині гавайського острова Мана-Кеа та інфрачервоного спектрографа SpeX.

«Зараз про об'єкт відомо небагато, а завдяки його наближенню ми можемо дізнатися дещо нове», — зазначив Ленс Беннер, вчений з Лабораторії реактивного руху NASA.

Схожі новини