Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

60 років тому сталася одна з найбільших катастроф України

  • 13.03.2021, 13:15
  • 5 348

60 років тому в Києві сталася Куренівська трагедія – одна з наймасштабніших техногенних катастроф того часу

Про це повідомляє Укрінформ.

13 березня 1961 року селевий потік із Бабиного Яру крізь прорвану дамбу затопив Куренівку й призвів до численних жертв.

Можна сказати, що передумови для цієї страшної трагедії складалися впродовж десятиліття. На початку 50-х років київська влада, з дозволу вищого керівництва УРСР, ухвалила рішення про ліквідацію Бабиного Яру, де під час війни нацисти розстріляли сотні тисяч людей — переважно місцевих євреїв, ромів, радянських військовополонених.

Здійснити це виявилося не так вже й важко: поряд розташовувалися Петровські цегляні заводи, які всі відходи власного виробництва — змішану з водою земляну породу у вигляді пульпи по трубах відводили прямісінько у відлоги яру. Загальна площа намиву становила близько одного квадратного кілометра, а шар намиву сягав 30 метрів.

Намив здійснювався на висотах від 40 до 60 метрів над рівнем Куренівки — великого промислового і житлового району Києва. Однак замість бетонної дамби спорудили земляну. Замалою була і пропускна спроможність протиповеневого стоку, яка становила лише 0,5 кубічного метра за секунду. Тобто причинами катастрофи став недосконалий проєкт, а також системне порушення технічних правил та умов експлуатації дамби. До того ж наплив пульпи відбувався постійно і не призупинявся навіть узимку. Спочатку вода поволі розмивала частину дамби, а потім потекла по Куренівці.

О восьмій тридцять 13 березня дамбу остаточно прорвало — велетенський вал (початкова висота складала близько 14 метрів) болота зі швидкістю 3−5 метрів за секунду ринув донизу, зносячи все, що траплялося на його шляху — житлові будинки, промислові будівлі, транспорт, дерева. За 10 хвилин розріджена пульпа досягла Куренівки і за півгодини залила площу у 30 гектарів.

ГАЛУЗЕВИЙ ДЕРЖАВНИЙ АРХІВ СБУ
ГАЛУЗЕВИЙ ДЕРЖАВНИЙ АРХІВ СБУ

Під товщею пульпи, що на очах застигала, перетворюючись на камінь, опинився увесь район від Куренівського парку до Подільського узвозу. Все відбувалося надзвичайно швидко, і люди практично не встигали рятуватися. Значно ускладнювало ситуацію й те, що це був ранок робочого дня, по суті, година пік. Епіцентром трагедії стали Кирилівська вулиця (на той час вул. Фрунзе) і трамвайне депо ім. Красіна, яке було повністю знищене (загинуло 52 людини).

Читайте також: Чорнобиль: катастрофа, що об’єднала

Офіційна влада замовчувала наслідки Куренівської трагедії, реальні цифри загиблих так і не були названі — оголосили тільки про загибель 145 людей, тоді як, за неофіційними даними, під час трагедії загинуло близько півтори тисячі осіб. Катастрофа знищила 22 приватні одноповерхові будинки, 5 двоповерхових, 12 одноповерхових будинків, два гуртожитки. Матеріальні збитки держави склали понад 3 млн. карбованців. Постраждалим була виплачена компенсація — тим, у кого загинули рідні, виплатили по 200 крб.; понад 400 осіб отримали нове житло.

Але найобразливішим і найболючішим було те, що радянська влада не тільки приховувала й применшувала масштаби та наслідки аварії, але й забороняла згадувати про її жертв. Лише в роки української незалежності було належним чином вшановано їхню пам’ять — встановлено декілька меморіальних знаків та пам’ятник.

Схожі новини