Передплата 2024 «Добрий господар»

Яких небезпек слід очікувати від нових штамів коронавірусу?

  • 11.03.2021, 14:45
  • 554

Наприкінці грудня прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив, що новий «британський» штам коронавірусу, згідно з думкою експертів, на 50-70% більш заразний, ніж початковий

Фото асоціативне
Фото асоціативне

Уже в січні 2021 року прем'єр Великобританії повідомив, що смертність від нового варіанту коронавірусу на 30% вища.

Вчені виявили безпрецедентну подію: новий штам за короткий термін мав одночасно 17 мутацій, згідно з повідомленням журналу Science від 20 грудня 2020 року.

Головний науковий радник уряду Великобританії Патрік Валланс саме цим пояснив підвищену смертність від інфекції.

Британський варіант небезпечної мутації не єдиний. З'явилися ще небезпечніші штами в Південній Африці і Бразилії. Всі ці мутації ставлять під загрозу ефективність вакцин.

Вражає географія поширення цих вірусів. Так, в штатах Меріленд і Південна Кароліна (США) були виявлені зараження штамом, виявленим вперше в Південній Африці, але ніхто із заражених не виїжджав з країни, і всі ці люди не мають родинних зв'язків між собою. Це свідчить про поширення нових небезпечних штамів по світу.

Крім того, нові штами можуть бути стійкими до антитіл і знижувати ефективність вакцини, повідомили вчені з Університету Дуйсбурга-Ессена (Німеччина).

Ентоні Фаучі, директор Національного інституту алергічних та інфекційних захворювань США (NIAID), стурбований мутаціями, які мають можливість протистояти щепленню.

Дослідження вакцини американської компанії «Джонсон і Джонсон» довели, що її ефективність становить усього 57%. Так само і ефективність вакцини американської компанії Novavax знизилася до 50%, що виявили під час клінічного дослідження в Південній Африці.

Американська біотехнологічна компанія Moderna дослідила на ефективність вакцини щодо південноафриканського варіанту вірусу і з'ясувала, що вона у шість разів менш ефективна проти цього штаму, ніж проти первісного вірусу.

Читайте також: Вакцинували вже приблизно 600 дітей: Ізраїль продовжує щеплення школярів від коронавірусу

Схожі новини