Передплата 2024 ВЗ

Кому додали сто гривень, кому – тисячу

Як і на скільки «осучаснили» пенсії з 1 березня

Через зростання мінімальної заробітної плати з 1 березня відкоригували пенсії — українцям, які вийшли на пенсію за віком, військовим і ліквідаторам аварії на ЧАЕС. Загалом пенсії планували проіндексувати на 11%. У кого й наскільки зросла пенсія, розповіли на брифінгу в Головному управлінні Пенсійного фонду України у Львівській області.

На Львівщині пенсії перераховано 589 тисячам із 672 тисяч пенсіонерів. Підвищення у розмірі 100 грн отрима­ють 53,7% пенсіонерів; від 100 до 500 грн — 36,7%. У розмірі від 500 до тисячі гривень пенсії підвищать для 7,7% пен­сіонерів, а на 1 тисячу гривень і більше — для 1,9%.

«Індексацію пенсій проведено ав­томатично, за матеріалами пенсійних справ, із застосуванням коефіцієнта збільшення показника середньої за­робітної плати в Україні (з якої сплаче­но страхові внески, та який враховуєть­ся для обчислення пенсії) у розмірі 1,11, — пояснила начальниця Головного управління Пенсійного фонду облас­ті Галина Недзельська. — Мінімальний розмір підвищення становить 100 гри­вень. Особам, які одержують пенсію від­повідно до „страхового“ закону та які мають необхідний стаж (30 років — жін­ки, 35 років — чоловіки), підвищено міні­мальну виплату до 2200 грн».

Березневе «осучаснення» пенсій не стосуватиметься держслужбовців, на­укових працівників, помічників нарде­пів, тих, хто отримує спецпенсії (судді, прокурори), тих, хто вийшов на пенсію у 2018−2021 роках, а також тих, хто за­раз отримує мінімальну пенсію у розмірі 1769 грн (у таких осіб зростання пенсій «прив'язане» до зростання про­житкового мінімуму).

А тим часом…

Влада обіцяє збільшити пенсії утричі. Колись…

На нараді у президента Зелен­ського, присвяченій стратегії роз­витку системи охорони здоров’я та соцполітики, відзначилася міністр соціальної політики Марина Лазеб­на. Вона оголосила про зростання середньої пенсії в Україні до… 7 ти­сяч гривень (зараз середня пенсія — 3500 грн). Лазебна повідомила: розроблена міністерством система передбачає, що дефіцит Пенсійного фонду не зростатиме, а це й дозво­лить збільшити розмір пенсій в 1,5−3 рази. При цьому пенсійні кошти, накопичені за трудове життя, переходитимуть у спадщину. Щоправда, Лазебна не назвала навіть імовірних термінів такого підвищення пенсій­них виплат.

Схожі новини