Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Нещодавно знайдений метеорит може розкрити таємниці нашої планети

  • 10.03.2021, 12:55
  • 762

Вночі 28 лютого над Великою Британією та Північною Європою пролітав яскравий метеорит. Він впав неподалік британського міста Вінчкомб. Вчені вважають, що метеорит допоможе знайти відповіді на питання про ранню історію Сонячної системи та виникнення життя на Землі

Про це передає CNN.

Метеорит впав на подвір'я будинків у містечку Вінчкомб. Він рухався зі швидкістю 14 км/с перед тим, як потрапив в атмосферу Землі.

Вченим вдалося зібрати фрагменти вагою у 300 грамів. За словами науковців, це вуглецевий хондрит.

Його склад є одним з найбільш примітивних матеріалів Сонячної системи, він містить органічні речовини й амінокислоти, що необхідні для виникнення життя. Фрагменти метеорита настільки добре збереглися, що вчені порівнюють їх зі зразками, зібраними під час космічних місій.

Читайте також: Над Японією вибухнув великий метеорит (приголомшливе відео)

Загалом науковцям відомо про приблизно 65 тисяч метеоритів, що в різні часи падали на нашу планету. 1 206 із них бачили в атмосфері, проте лише 51 ідентифікували як вуглецевий хондрит.

Тисячі людей повідомили, що бачили падіння метеорита. Крім того, падіння зафіксували спеціальні камери відеоспостереження. Завдяки великій кількості очевидців науковці змогли точно визначити ймовірні ділянки падіння.

Крім того, вчені закликають людей у містечку бути уважними і повідомляти про можливі знахідки (темний пил або камінчики). Під фрагменти космічного тіла радять покласти фольгу та в жодному разі не підносити до них магніт, оскільки це може знищити важливу інформацію, передає BBC.

«Більшість метеоритів є частинками астероїдів — залишкових будівельних блоків Сонячної системи, що можуть розповісти, яким чином формувалися планети, схожі на Землю», — сказала дослідниця Лондонського природознавчого музею Ешлі Кінг.

Схожі новини