Передплата 2024 «Добрий господар»

Посол Ізраїлю обурений перейменуванням тернопільського стадіону: реакція МЗС

  • 10.03.2021, 11:15
  • 761

Посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон прокоментував рішення Тернопільської міської ради, яка присвоїла місцевому стадіону ім’я Романа Шухевича – головнокомандувача Української повстанської армії в 1943–1950 роках

«Ми рішуче засуджуємо рішення Тернопільської міської ради присвоїти міському стадіону ім'я сумнозвісного гауптмана SS Schutzmannschaft 201 Романа Шухевича і вимагаємо негайного скасування цього рішення», — зазначив Ліон у твіттері.

У коментарях до повідомлення посла користувачі соціальної мережі вказали, що Шухевич ніколи не належав до структури SS, а єврейська дівчинка Ірина Райхенберґ пережила Голокост, переховуючись із вересня 1942-го до лютого 1943 року в будинку дружини Шухевича Наталії.

Після арешту Наталії Шухевич в 1943 році Роману Шухевичу вдалося переправити дівчинку в сирітський притулок при жіночому греко-католицькому монастирі за 30 кілометрів від Львова, де Ірина перебувала до кінця війни.

Читайте також: «Грав на фортепіано, співав малечі колискові…«

У МЗС України також відреагували на суперечливу заяву посла, наголосивши, що дипломати повинні працювати над зміцненням дружби та взаємної поваги між українським та ізраїльським народами, а не навпаки.

«Збереження національної пам'яті українського народу залишається одним з пріоритетів державної політики України. Дискусії у цій сфері мають проходити на рівні істориків. Натомість дипломатам слід працювати над зміцненням відносин дружби і взаємної поваги між народами, а не навпаки», — зауважив речник МЗС Олег Ніколенко у Twitter.

Нагадаємо, міська рада Тернополя перейменувала стадіон 5 березня — у день смерті Романа Шухевича. Це рішення місцеві депутати ухвалили одноголосно.

«Головнокомандувач УПА був не лише зразковим командиром, а й добрим спортсменом та лідером у багатьох видах спорту», — наголосив міський голова Тернополя Сергій Надал, мотивуючи перейменування арени.

Посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон вже не вперше засуджує українських діячів. У січні 2021 року він назвав лідера націоналістів Степана Бандеру «спільником нацистів».

У грудні 2020 року разом з послом Польщі Джоель Ліон висловив думку, що представники української влади «досі відзначають історичні події та постаті, які потрібно раз і назавжди засудити». У відповідь посол України в Ізраїлі Геннадій Надоленко заявив, що така дискусія про внутрішні українські питання — контрпродуктивна.

Схожі новини