Передплата 2024 «Добрий господар»

Закатували радянські солдати: у Польщі знайшли рештки вбитих монахинь

  • 07.03.2021, 14:30
  • 1 021

Загиблі працювали медсестрами в Ольштинській лікарні Святої Марії, де перебували німецькі поранені

Фото з мережі
Фото з мережі

Видання Life Science повідомило, що польські вчені встановили особи семи монахинь-каторжанок, яких убили солдати Червоної армії в січні 1945 року.

Розпочате влітку 1944 року Червоної звільнення Польщі від гітлерівської окупації супроводжувалося масовими репресіями щодо бійців Армії Крайової, священнослужителів, інтелігенції. Тобто, всіх, хто асоціювався зі «старим режимом».

На руїнах незалежної Польщі була створена прорадянська ПНР.

Вбивство семи монахинь, які працювали в госпіталі, задокументоване ще в 1945 році. Пошуками займався Інститут національної пам'яті спільно з католицькою церквою, яка в процесі беатифікації жінок, що прийняли мученицьку смерть за віру і вірність обов'язку.

Рештки сестри Харитіни (Ядвіги Фаль) виявлені на кладовищі в Гданську, рештки сестер Генероси (Марія Больц), Кшіштофори (Марти Кломфасс) і Ліберії (Марія Домінік) — в Ольштині, а сестер Роланд (Марії Абрахам), Гунільд (Дорота Стеффен) і Бони (Анни Піску) — в Орнет.

Їх могили використовували для повторного поховання, тому під час пошуків довелося ексгумувати рештки тих, хто був похований в них потім.

Дослідники знайшли фрагменти одягу, характерного для черниць-каторжанок, вервиці, хрести, медальйони із зображенням Святого Сімейства.

Як йдеться у матеріалі Інституту національної пам'яті, коли в лікарню увірвалися радянські війська, сестри спробували захистити від них поранених німецьких солдатів. Тоді постраждали й вони.

Багатьох черниць зґвалтували.

Найстрашнішою була смерть 42-річної сестри Кшіштофори. Їй завдали 16 ран. Монахині викололи очі і вирвали язик. Сестру Генеросу, за даними Інституту, замкнули на горищі лікарні, де над нею знущалися 10 днів. Потім черницю звільнили, але, не витримавши фізичних і психологічних страждань, вона померла 9 травня 1945 року.

Читайте також: Археологи знайшли напис, який може перевернути історію слов'ян

Схожі новини