Передплата 2024 «Добра кухня»

Українські науковці знайшли спосіб передбачити важкість перебігу COVID-19

  • 06.03.2021, 15:35
  • 615

Науковці Інституту фізіології НАНУ розробили спосіб прогнозувати перебіг коронавірусної хвороби

Про це розповів завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені О. О. Богомольця НАН України Віктор Досенко, передає пресслужба відомства.

«Скажімо, опиняються в лікарні двоє пацієнтів, які належать до однієї групи ризику. Жоден лікар у світі не може передбачити, як це захворювання розвиватиметься далі. А розвивається воно дуже по-різному: один пацієнт за 7−10 днів одужає і повернеться додому, інший — може потрапити до реанімації і померти. Ми припустили, що рівень позаклітинної ДНК і є прогностичним критерієм (що вищий він, то гірший прогноз), і довели це», — розповів Досенко.

Так, у пацієнтів, які перебували у стані звичайної, середньої важкості, але мали найвищий ризик важкого перебігу захворювання, науковці брали кров для визначення рівня позаклітинної ДНК. Загалом було зібрано 80 проб. Остаточні результати науковці отримали наприкінці лютого.

Читайте також: Коронавірус може призвести до повної втрати зору, — медики

За словами Досенка, для того, щоб передбачити наскільки важким буде перебіг хвороби, визначитися з тим, які препарати приймати, необхідно здати кров на визначення рівня позаклітинної ДНК.

Зараз дослідження науковців тривають. Зокрема, як повідомив Досенко, йде пошук нової молекули для контролю за нейтрофілами, щоб мати можливість заблокувати їхню активність, якщо вони загрожуватимуть організму людини.

«Це дало б змогу зменшити рівень позаклітинного ДНК і зумовлене ним ушкодження клітин легень. Важливо пам’ятати, що вірус SARS-CoV-2 слугує просто спусковим гачком, який запускає процес аутоагресії і, як наслідок, аутодеструкції (саморуйнування) в людському організмі», — розповів науковець.

Схожі новини